Izložba: Muzej Moslavine Kutina

U Novigradu se predstavlja dio građe Muzeja Moslavine Kutina - pregled iz 24 zbirke muzeja koji pokriva kulturno-povijesno blago područja Moslavine, dijela hrvatske Posavine i zapadne Slavonije.

Iz odjela Arheološki lokaliteti Moslavine izložit će se građa iz zbirki Starčevačka kultura (6200. – 5400. g. pr. kr.), Vučedolska kultura (2 900 – 2500 g. pr. kr.), Kultura polja sa žarama (kasno brončano doba), Starije željezno (Halštatsko) doba, Antika (2. – 5. st.) i Kasni srednji vijek (14.-16. st.) od čega izdvajamo građu iz Podgarić – Garić-Grada koju čine keramički pećnjaci s motivima zmajeva koji su slični motivima grifona iz stalog postava novigradskog muzeja.

Kulturno-povijesni odjel predstavit će se starim razglednicama Kutine, Popovače, Velike Ludine i Volodera. Izlaže se i Povelja iz 1843. godine, izdana u ime cara Ferdinanda I. Austrijskog, kojom je Kutinjanima dodijeljeno pravo na osnivanje obrtničkog ceha, kao i građa iz vremena Mate Lovraka koji je započeo svoju učiteljsku karijeru u Kutini.

Izbor iz Etnografske zbirke izuzetno je zanimljiv budući da se Moslavini danas zemljopisno gasi pokrajinski identitet jer je administrativno podijeljena na 3 županije i 3 biskupije. Stoga se izlažu predmeti bogatog moslavačkog tekstilnog rukodjelstva, od čega se ističu parte (simbol djevojaštva i mladenačke krune), poculice (ženska oglavlja) i peče (marame udanih žena), a tu su i neizbježne voštane pisanice.

Mladenkina kruna
Iz zbirke Galerijskog odjela izlažu se djela Rudolfa Donassyja, Antuna Motike, Marina Tartaglije, Ive Šebalja, Alema Biočića, Marijana Glavnika, Antona Cetina, Ivana Branka Imrovića, Mate Geriecija, Ivana Lovrenčića, Ferdinana Kulmera i Ivana Milata. Potonjem umjetniku posvećen je poseban prostor u Lapidariumu.

Naime, manje je poznato da je Ivan Milat (slikar, kipar, donator, kustos i osnivač gradske galerije, jedan od vodećih kulturnih djelatnika Kutine) 1950-ih godina živio u Puli. Radio je kao nastavnik likovnog u Gimnaziji Branko Semelić, kao vanjski suradnik za Arheološki muzej i autor je reljefne spomen-ploče Matka Laginje. S obzirom na to što jedna od Milatovih pulskih učenica živi u Novigradu, kao i to da njegov unuk studira u Puli, novigradski muzej povezao je crtice iz umjetnikove zanimljive životne priče.

Izlažu se crteži Ivana Milata iz tog pulskog razdoblja, posuđeni od Milatove kćeri Zvjezdane Mihalke iz Kutine, a Milatov unuk Josip Mihalke, student povijesti u Puli, napisao je kratki esej o svom djedu što je objavljeno u novoj publikaciji Lapidariuma.

Kustosice izložbe: Jamina Uroda Kutlić i Jerica Ziherl
Program Muzeja Lapidarium ostvaren je sredstvima Grada Novigrada-Cittanova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Lokacija:

  • Muzej Lapidarium / Novigrad-Cittanova

Datumi:

  • 21.10. - 04.12.22

Kontakt:

  • Muzej-Museo Lapidarium
Prikaži