In nomine sancte… Castrum Pisinum

Izložbom In nomine sancte… Castrum Pisinum obilježava se 1040 godina od prvog spomena pazinskog Kaštela! Informativnog je karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za posjetitelje pružajući relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima grada Pazina.

Kroz 15 panoa ispričana je priča o Kaštelu – kroz burna stoljeća, povijest, arhitekturu i zanimljivosti u i oko Kaštela i to kronološki, od 983. godine i njegova prvog spomena pa sve do sredine 20. stoljeća, kada postaje dom muzejskim ustanovama, što jest i danas.

Osim povijesti i arhitekture, koje su temeljne sadržajne okosnice izložbe, za svaki je vremenski period i na svakom panou istaknuta i poneka zanimljivost iz povijesti, života, heraldike, umjetnosti, a koje su vezane uz Kaštel ili nadopunjuju već poznate priče i podatke.

Uz kronološki prikaz povijesnih činjenica, izmjena, izgradnji i nadogradnji u kontekstu arhitekture Kaštela te važnosti i značaja u kontekstu prvenstveno Pazinske knežije (Pazinske grofovije), ali i drugih povijesnih trenutaka, izložba donosi i neke do sada manje poznate podatke i zanimljivosti, a obiluje fotografijama i reprodukcijama arhivske i muzejske građe.

Osim građe Muzeja grada Pazina i arhivskog gradiva Državnog arhiva u Pazinu, za potrebe istraživanja i izložbe korištena je građa iz Apostolskog arhiva u Vatikanu, Arhiva Republike Slovenije, Biskupijskog arhiva u Poreču, Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Rijeci, Nacionalne knjižnice iz Beča te Pomorskog muzeja Sergej Mašera iz Pirana.

»» Pazinski kaštel


O eventu:

Izložba na otvorenom

Lokacija:

  • Plato ispred Kaštela / Pazin

Datumi:

  • 02.06. - 02.06.24

Kontakt:

  • Muzej grada Pazina
Prikaži