Muzej u gostima

Iz muzejske dokumentacije:
Etnografski muzej Istre kroz plakate i filmove

Etnografski muzej Istre predstavlja pojedine vizualne aspekte svog djelovanja putem plakata i filmova kao segmenata muzejske dokumentacije. Osim navedenih od vizualnih materijala u muzejskoj dokumentaciji trajno čuvaju se fotografije i negativi.

Vizualni materijal od velike je važnosti za prezentaciju djelatnosti Muzeja i pripadajućeg mu Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Kustosi, muzejska pedagoginja i dokumentaristica surađuju s dizajnerima (ponekad i arhitektima) kako bi zajedničkim promišljanjem stvorili kvalitetan i atraktivan vizualni identitet izložbi, manifestacija i edukativnih zbivanja.

Prvobitno postavljen plakat kao oblik komunikacije na javnim mjestima naknadno pohranjen u muzeju gubi svoju primarnu svrhovitost. Evidentiran i dokumentiran ostaje kao trajni, ponekad i jedini svjedok završenih muzejskih programa te rijetko opet postaje javan. Treba naglasiti kako su pojedini plakati i umjetnička djela koja to ostaju i nakon prestanka njihove prvobitne namjene.

Etnografski muzej Istre koristi film prvenstveno u službi dokumentacije, često snimajući na amaterskoj razini terenska istraživanja, razgovore sa sugovornicima, razna događanja i fenomene. U svojoj dokumentaciji pohranjuju uglavnom sirovi materijal, ponekad sami pristupaju montaži materijala, a rjeđe koriste vanjske usluge montaže i produkcije.

Vjerujemo da su neki od ponuđenih filmova EMI-MEI dovoljno kvalitetni da se mogu svrstati u tzv. etnografski film te potvrditi tumačenje o ovoj vrsti filma kao o znanstveno/ stručno-umjetničkom poduhvatu.

Izložba prikazuje presjek dizajnerskih rješenja, plakata izložbi i programskih aktivnosti te dočarava kako se film kao medij, ali i kao metodološki i istraživački alat, koristi u muzeju.

Prikaži