Istra, destinacija tenisa

Duga tradicija tenisa u Istri

Premda najpoznatija po prekrasnoj obali i unutrašnjosti, vrhunskim vinima i maslinovim uljima, Istra ima i brojne druge čari i već je desetljećima iznimno popularna destinacija za rekreativne, ali i profesionalne tenisače.

Povijest tenisa u Istri započinje krajem 19. stoljeća u Puli, a zaslužnim za njegove početke smatra se austrijski barun Gottfried Meyern Hohenbergat.

Na zapadnoj obali poluotoka, a potom i u ostalim dijelovima Istre, od 1960-ih godina se uz ubrzani razvoj turizma gradi i značajniji broj teniskih igrališta. Zbog odlične klime tijekom cijele godine, ovo se područje pokazalo savršenim za zemljane teniske terene, koji su često smješteni nedaleko od mora, kraj borovih šuma, plaža, kampova ili hotela.

Teniski tereni u Umagu i Novigradu, na porečkoj rivijeri, u Vrsaru i Rovinju, na području južne Istre i u Rapcu, kao i oni u središnjem dijelu Istarskog poluotoka, oduševit će rekreativce, a odličan su izbor teniskih klubova i pojedinaca za treninge i pripreme.

Brojnost terena i povoljna klima pogodovali su tome da se početkom 1970-ih upravo u Istri održi prvi međunarodni turnir tenisača u Hrvatskoj - Istarska rivijera, sportski događaj bogate tradicije i kontinuiteta. Na ovom su turniru svoje prve korake u profesionalnom svijetu tenisa upisali Goran Ivanišević, Boris Becker, Thomas Muster, Goran Prpić, Cédric Pioline, Magnus Gustafsson, Nicklas Kulti, Petr Korda, Bohdan Ulihrach i brojni drugi proslavljeni velikani ovog sporta. I danas mladi tenisači na turnirma Istarske rivijere stječu prva profesionalna iskustva i bodove na ATP listi.

Jedan od najpoznatijih teniskih susreta u ovom dijelu Europe je glamurozni Plava Laguna Croatia Open Umag, dio ATP World Tour 250 serije, koji se održava u istarskom gradu Umagu od 1990. godine. Osvajali su ga Thomas Muster, Carlos Moya, Stanislas Wawrinka, Tommy Robredo, Nikolay Davydenko, Marin Čilić i mnogi drugi, a igra se u atraktivnom teniskom kompleksu tik uz more.

Croatia Open Umag predstavlja jedinstvenu kombinaciju teniskih mečeva, koncerata i zabave te vrhunske gourmet ponude spojenih u neponovljive doživljaje za sve uzraste koji ga čine jednom od najposjećenijih manifestacija u Hrvatskoj i krunom duge tradicije tenisa u Istri.


Prikaži