Top news

Digitalni nomadi u središnjoj Istri: rad na daljinu uz vrhunsku gastronomiju

- Digitalni nomadi borave u Istri u sklopu projekta ViNomad, koji kombinira rad na daljinu sa sveobuhvatnim vinskim iskustvima u jednoj od najslikovitijih hrvatskih regija -

Projekt ViNomad pokrenula je Turistička zajednica središnje Istre, čime se ističe snažna opredijeljenost ove regije „zelenom, aktivnom i sporom turizmu” predstavljajući njezine mogućnosti kao utočišta za sve one koji svoj posao obavljaju na daljinu, odnosno traže svjesniji i uravnoteženiji način života.

Tijekom sedam dana, u razdoblju od 30. rujna do 6. listopada 2024. godine sudionici će uživati u jedinstvenom spoju učinkovitosti, stručnog razvoja i opuštanja s pogledom na zadivljujuće vinograde i nepregledne valovite brežuljke središnje Istre.

Program pruža jedinstveno iskustvo izvorne Istre kroz vođene degustacije vina, lokalnu gastronomiju, aktivnosti u prirodi i radionice u jedinstvenim višenamjenskim prostorima te udobnom glamping smještaju na obiteljskom imanju Banki Green Village. Pored stvaranja nezaboravnog iskustva za sudionike, cilj ovog projekta poučiti je lokalne domaćine kako iskoristiti rastuću potražnju za dugoročnim smještajem među radnicima na daljinu.

Iskustvo ViNomad
Osmišljeno za autore koji rade na daljinu s uspješnim karijerama, ViNomad nudi mirno okruženje za usredotočen rad te priliku za uživanje u bogatoj enogastronomskoj ponudi središnje Istre. Sudionici će imati pristup resursima koje tijekom cijele godine pružaju ponuđači kao što su vodiči, vinarije, restorani i lokalni proizvođači otvoreni za suradnju tijekom svih godišnjih doba.

Događaj naglašava privlačnost središnje stre tijekom svih 365 dana u godini, odnosno kao mjesta koje pruža mirno okruženje bez gužvi za posjetitelje koji dolaze na duže razdoblje, kao i za izvansezonske posjetitelje. U situaciji u kojoj Hrvatska i dalje nastavlja privlačiti digitalne nomade iz cijelog svijeta, ViNomad inovativan je pristup promicanju rada na daljinu u ruralnim okruženjima koji nudi kombinaciju stručnog razvoja, upoznavanja i uživanja u lokalnoj kulturi te održivog turizma.

Istaknuti dijelovi programa
● Spora učinkovitost i mobilnost: nadahnuto idejom „spore učinkovitosti” (Slow Productivity) autora Cal Newporta, ovaj tjedan promiče promišljanje načina na koji pristupamo radu i životu, a sudionici mogu doputovati kopnenim putem iz čitave kontinentalne Europe.
● Lokalna enogastronomija: kroz praktične radionice, koje vode lokalni stručnjaci, sudionici imaju mogućnost istražiti čuvena vina Istre, kao i ostale delicije.
● Projekt uključuje intenzivnu poludnevnu enološku edukacijsku radionicu koju vodi Jacqueline Marovac iz vinarije Domaine Koquelicot iz Gračišća.
● Avanture u prirodi: Također, moći će uživati i u šetnjama kroz slikoviti krajolik središnje Istre, bogat poviješću i prirodnim ljepotama i to u pratnji vodiča tvrtke Saorsa Outdoor (Lupoglav).
● Radionice za lokalno stanovništvo: digitalni nomadi pripremit će radionice o oglašavanju na društvenim mrežama, prodaji i smještaju radnika koji rade na daljinu te tako lokalnom stanovništvu pomoći da se što više uključi u rastuće tržište usluga koje je moguće pružati digitalnim nomadima. Radionice će biti otvorene za javnost i odvijat će se u Kući vina u Gračišću, Kuće od kobasica u Sv. Petru u šumi i Kući istarskog pršuta u Tinjanu.
● Pokretanje podcasta Živi i radi u središnjoj Istri: u sklopu projekta bit će realizirana i serija podcasta u šest nastavaka, voditeljice Nore Walsh, a koja će predstaviti prednostima koje središnja Istra nudi digitalnim nomadima i ostalim gostima.

Središte za digitalne nomade
Kao dio šire inicijative Živi i radi u središnjoj Istri, projekt ViNomad temelji se na uspjehu prethodnih programa, koji su središnju Istru postavili na položaj ključnog odredišta za radnike koji rade na daljinu i koji žele raditi i živjeti u ruralnom okruženju.

Istaknuti gosti
● Jan de Jong: poduzetnik i predsjednik udruge Digitalni nomadi Hrvatska Jan de Jong odigrao je ključnu ulogu u promicanju Hrvatske kao odredišta za digitalne nomade.
● Mark Phillips i Linda McCall: suosnivači platforme Nomad Stays vodit će radionice o preinakama lokalnog smještaja u prostore prilagođene radnicima na daljinu, izgradnji zajednice i prikazivanju načina na koji poduzeća mogu imati koristi od rastuće zajednice digitalnih nomada.
● Dipak Vadera: zagovornik rada na daljinu i globalni putnik Dipak Vadera direktor je marketinga zajednice i ekosustava na platformi Dealfront. Dipak donosi svoju stručnost na području prodaje B2B i osobnog brendiranja, pružajući vrijedne uvide lokalnim poduzećima i nomadima.
● Helena Bradbury: Helena, turistička blogerica, stvarateljica sadržaja i voditeljica podcasta živi i radi na daljinu preko pet godina. Podijelit će s nama svoja iskustva digitalnog nomada u Hrvatskoj te razvoja i rasta svoje prisutnosti u turističkoj industriji na internetu.
● Nora Walsh: Nora, nagrađivani turistički novinar i autor vodiča New York Timesa za rad na daljinu, predstavit će novi podcast Živi i radi u središnjoj Istri, koji sadržava intervjue s lokalnim stanovništvom, useljenicima i digitalnim nomadima u regiji.

Na događaju će se predstaviti i Jan de Jong, glavni promotor hrvatske vize za digitalne nomade, koji će s polaznicima razgovarati o budućnosti rada na daljinu i mogućnostima koje rad na daljinu donosi ruralnim područjima. Poduzetnici Mark Phillips i Linda McCall, osnivači platforme za iznajmljivanje Nomad Stays, vodit će radionicu namijenjenu lokalnim iznajmljivačima smještaja, s posebnim naglaskom na unosnim prilikama za ruralna područja u uslugama koje pružaju stalnim radnicima na daljinu.

Zahvaljujući svom radu s više od 100 poduzetničkih inkubatora diljem svijeta, njihova stručnost obuhvaća globalne inicijative. „Projekt ViNomad osobama koje rade na daljinu pruža rijetku mogućnost spajanja njihovih poslovnih života s uživanjem u enogastronomiji i prirodnim ljepotama središnje Istre. To je utočište u kojem nalazimo ravnotežu između našeg posla i slobodnog vremena te je savršen bijeg za one koji cijene fino vino, dobro društvo i mir ruralne Istre,” kaže Tanja Polegubić, organizatorica ViNomada iz tvrtke Saltwater Nomads.

Priključite se pokretu
Svi zainteresirani za sudjelovanje na radionicama ViNomad više informacija mogu pronaći prateći TZ Središnje Istre i DNA Croatia na društvenim mrežama ili posjetom web-mjestu Živi i radi u Središnjoj Istri preko poveznice liveandwork.central-istria.com. Kako biste isplanirali plan putovanja po svojoj mjeri i redovito primali novosti o mogućnostima rada na daljinu u središnjoj Istri, obratite se Turističkoj zajednici središnje Istre.

Pod vodstvom Turističke zajednice središnje Istre, podršku događaju pružaju i udruga Digitalni nomadi Hrvatska (Digital Nomad Association – DNA) i tvrtka Saltwater Nomads, a sufinancira je Hrvatska turistička zajednica. Podržava je i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske te Turistička zajednica Istarske županije. 

„Tržište radnika na daljinu donosi gospodarske i društvene koristi”, kaže Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre. „Jako se veselimo suradnji s istaknutim pojedincima globalnog pokreta digitalnih nomada te se radujemo nastavku razvoja ove inicijative na području naše turističke zajednice.”

Središnja Istra poznata je po svojim bajkovitim mjestašcima, valovitim brežuljcima, nestvarnim panoramskim pogledima i predanosti očuvanju izvornih lokalnih proizvoda. Nudi savršen bijeg za digitalne nomade koji žele svoj život provoditi na sporiji način. Zahvaljujući tome što se opredijelila za održiv, cjelogodišnji turizam, ova regija idealna je za radnike na daljinu koji svoju posvećenost poslu žele spojiti s ugodom slobodnog vremena u okruženju prožetim poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama.


Važna obavijest: Promet Učka - Labin 04/10

Otvorene prijave za dodjelu nagrade Zlatna koza - Capra d'oro 2024

Dodjela nagrada Zlatna koza - Capra d'oro 2023

U Istri je održana selekcija najboljih vina za vodč Vinibuoni d’Italia 2025

Istra nominirana za Wanderlust Travel Awards 2024

Film američke producentice Michaele Guzy osvojio srebro u Johannesburgu

Dani tartufa u Istri: prilika za ukusne doživljaje

Njemački chef Jan Hartwig, nositelj tri MICHELINOVE zvjezdice, boravi u Istri

Magazin Ride: Istra i Hrvatska za sve ljubitelje motociklizma

Prikaži