Arhiva 2010

Predstavljanje Istre u sklopu specijaliziranog sajma Lo mejor de la gastronomia (Najbolje u gastrono

 Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Španjolskoj, a na poziv nevladine udruge Casa Mediterráneo koja se bavi promocijom svega što se tiče Mediteranske tradicije i kulture, suorganizatora ovog sajma specijaliziranog za eno-gastronomiju, Istra je ove godine bila regija partner sajma koji se od 6. - 9. studenog o.g. održao u Alicanteu, glavnom gradu istoimene jugoistočne španjolske provincije. Na jednom od najvažnijih eno-gastronomskim sajmova Iberijskog poluotoka, Istru i Hrvatsku predstavili su Sonja Perić, vlasnica hotela/restorana Valsabbion iz Pješčane uvale (Pula), Danijela Kramarić, naš proslavljeni somelier, ujedno vlasnica restorana Plavi podrum, te Deniz Zembo, vlasnik i glavni chef restorana Le Mandrać iz Voloskog.

 Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Španjolskoj, a na poziv nevladine udruge Casa Mediterráneo koja se bavi promocijom svega što se tiče Mediteranske tradicije i kulture, suorganizatora ovog sajma specijaliziranog za eno-gastronomiju, Istra je ove godine bila regija partner sajma koji se od 6. - 9. studenog o.g. održao u Alicanteu, glavnom gradu istoimene jugoistočne španjolske provincije.

Na jednom od najvažnijih eno-gastronomskim sajmova Iberijskog poluotoka, Istru i Hrvatsku predstavili su Sonja Perić, vlasnica hotela/restorana Valsabbion iz Pješčane uvale (Pula), Danijela Kramarić, naš proslavljeni somelier, ujedno vlasnica restorana Plavi podrum, te Deniz Zembo, vlasnik i glavni chef restorana Le Mandrać iz Voloskog.

Posljednjeg dana sajma, na hrvatskom štandu održana je velika promocija Istre i Hrvatske: u revijalnom pripremanju hobotnice, uz već legendarnog Martína Berasategui, vlasnika istoimenog, već kultnog, restorana sa 3 zvjezdice Michelin u mjestu Lasarte-Oria (Gipuzkoa), sudjelovala su još dvojica trenutno najpoznatijih španjolskih kuhara; Quique Dacosta (vlasnik restorana El Poblet - Dénia (Comunidad Valenciana) sa 2 zvjezdice Michelin, te Josean Martínez Alija (Chef de cuisine restorana u sklopu glasovitog muzeja Guggenheim, Bilbao).

Show cookingu ovih redom vrhunskih chefova pridružio se i hrvatski veleposlanik, gosp. Neven Pelicarić, te gđa. Yolanda Parrado, ravnateljica udruge Casa Mediterráneo, te Predsjednik regije Alicante pred brojnim TV ekipama i novinarima. Ne treba posebno ni naglašavati značaj ovakvog izuzetnog co-brandinga Istre kao eno-gastronomske regije uz bok tako eminentnih chefova koje svjetski stručnjaci stavljaju u sam vrh svjetske gourmet scene.

Uz navedeno, naši su chefovi imali i svoje posebne, samostalne prezentacije od 60-ak minuta u udarnim terminima sajma, te su sa svojim kreacijama uvršteni u službeni katalog sajma, a Deniz Zembo je sa jednim od svojih jela osvojio i 3. mjesto na jakom natjecanju u pripremanju jela na bazi ekstra djevičanskog maslinovog ulja, u konkurenciji ponajboljih svjetskih chefova, koje se održalo u sklopu samog sajma.

Više o nastupu naših chefova možete pročitati na stranicama udruge Casa Mediterráneo.

Turistička zajednica Istarske županije

Prikaži