Nagrada Zlatna koza - Capra d'oro

Nagrade Zlatna koza - Capra d'oro 2021 - 2022

Nagrade 2022

Turistička zajednica Istarske županije koncem svake godine s ponosom predstavlja i nagrađuje pobjednike koji su se kandidirali za dodjelu nagrade i priznanja Zlatna koza - Capra d'oro čiji je konačni rezultat izniman turistički proizvod prepun novih, uvijek drugačijih, atraktivnih turističkih priča. Nagrađeni su u kategorijama: Inovativni proizvodi, Turistički proizvodi, Eventi, Vizualne komunikacije kao i nagradom zaslužnim pojedincima.

Dobitnici priznanja Zlatna koza - Capra d'oro za 2022. godinu:

Kategorija INOVATIVNI PROIZVOD
Jure Bralić, Green Grove d.o.o.
za projekt Gradska tiskara Antico, Motovun
Motovunska Gradska tiskara Antico, nazvana po slavnom nakladniku Andrei Anticu da Montona rođenom upravo u tom gradu u 15. stoljeću, originalan je turistički projekt mladog poduzetnika Jure Bralića, koji, odjeven u srednjovjekovni kostim, kao šegrt "crne umjetnosti", izrađuje tiskarske proizvode Gutenbergovom metodologijom. Njegova je radionica nezaobilazna destinacija mnogih turista koji rado kući odnose ručno izrađene personalizirane suvenire otisnute starom tehnologijom, a originalnost i specifičnost ovakvog proizvoda sastoji se u tome što u Hrvatskoj za sada po obliku, sadržaju i metodologiji izrade takva ponuda ne postoji. Posjetiteljima nudi umjetnički osmišljene proizvode izrade autohtonog motovunskog suvenira u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnoga Gutenbergova stroja - preše, na ručno rađenom papiru, uz mogućnost da posjetitelj sam izabere motiv i poruku, a sve kako bi na originalan način ovjekovječio uspomenu na dan proveden u Motovunu.
»» Prezentacija motovunske tiskare [pdf]
»» Video prezentacija tiskare [HR/1:32]

Kategorija TURISTIČKI PROIZVOD
Arena Hospitality Group
za Grand Hotel Brioni Pula - A Radisson Collection Hotel
Početkom svibnja otvorena su vrata luksuznog i novouređenog Grand Hotela Brioni. Hotel ima 227 luksuznih soba i apartmana, a ekskluzivan osjećaj rezultat je pomno isplaniranog uređenja, prožetog profinjenom elegancijom, sivom bojom s plavim detaljima i toplim tonovima drveta, umjetničkim i morskim detaljima. Opremljen je sustavom pametnih hotelskih soba, u skladu s najnovijim trendovima i tehnologijama. Gosti mogu uživati u bogatoj ponudi SPA i wellness zone Gemma di Brioni koja se prostire na 1.300 m2. Impresivno uređenje zaokruženo je impozantnim infinity bazenom dugim 60 metara. Grand Hotel Brioni mjesto je i vrhunske gastronomske ponude, s čak 4 restorana namijenjena svima koji žele uživati u vrhunskim delicijama. Poslovni centar čine višenamjenske kongresne dvorane opremljene prema najvišim standardima za sve korporativne potrebe. Za potvrdu uspješnog repozicioniranja ovog hotela nije trebalo dugo čekati jer je već tijekom lipnja postao dio luksuznog, međunarodno priznatog Radisson Collection brenda. Istra je ovim ulaganjem dobila novi atraktivni proizvod koji će biti poželjan gostima iz cijelog svijeta zbog bogate povijesti i luksuznog uređenja.
»» Prezentacija hotela GHBP [pdf]
»» GrandHotelBrioni.com
»» Video spot GHBP + Instagram grandhotelbrionipula

Kategorija EVENTI
PEPERMINT d.o.o.
za organizaciju eventa Weekend Media Festival, Rovinj-Rovigno, 2008. - 2022.
Weekend Media Festival najznačajniji je medijski, poslovni i komunikacijski festival u jugoistočnoj Europi - okuplja poslovne, marketinške, medijske, digitalne, IT i tehnološke stručnjake iz cijeloga svijeta na najljepšem mjestu događaja - Rovinju, Hrvatska. Više od 15.000 posjetitelja svake godine stvara savršeno središte za razmjenu ideja i ponudu inovacija. Okupljajući sudionike u ležernoj opuštenoj atmosferi, WEEKEND predstavlja idealnu platformu za umrežavanje i povezivanje ljudi na globalnoj razini, mjesto gdje oživljavaju kreativne ideje i rješenja za poslovne izazove.
»» Prezentacija festivala [pdf]
»» Weekend.hr

Kategorija VIZUALNE KOMUNIKACIJE
TZ središnje Istre
TZ Grada Buzeta
TZ Općine Barban
TZ Općine Kanfanar
TZ Općine Svetvinčenat
TZ Općine Žminja
za promotivni video Authentic Istria – Good mood / Good food
Promotivni film Autentična Istra - Good mood / Good food nastao je s ciljem promocije gastronomije ruralnog dijela Istre kao poziv na posjet središnjoj Istri u svako doba godine te kušanje hrane koja s njene zemlje i iz vrijednih težačkih ruku dolazi na naše stolove. Film prikazuje jedan dan boravka gostiju u središnjoj Istri, putovanje kroz pitoreskne istarske pejzaže i upoznavanje autentične ruralne Istre i njene tradicionalne gastronomije. U produkciji filma sudjelovalo je 40-ak statista, poljoprivrednika, proizvođača i ugostitelja. Film je realiziran u sklopu aktivnosti definiranih Sporazumom o udruživanju turističkih zajednica pod nazivom Autentična Istra, a prikazan je na brojnim inozemnim i domaćim festivalima turističkih filmova te je osvojio pozamašan broj nagrada: prvo mjesto na festivalima u Njemačkoj The Golden City Gate i The World Media Festivals, drugo mjesto na International Tourism Film Festivalu Africa, srebro na New York Festivals TV & Film Awardu te Najbolji hrvatski film u kategoriji Turistička destinacija/regija na Zagreb TourFilmu.
»» Video spot Authentic Istria – Good mood / Good food [HR]

Posebna priznanja za inovativni i kontinuirani doprinos na podizanju kvalitete usluga i doživljaja

Valamar d.d.
Wow Wow Pet Friendly Holiday by Valamar
Bokoon - Istrian konoba
Substance by Valamar

Maistra Hospitality Group
Video prezentacija Maistra Collection gourmet ponude
MaiEats, novi F&B brend
MaiStar Rewards Club

 

Na temelju prijedloga Ureda TZ Istarske županije, Povjerenstvo je donijelo jednoglasnu
Odluku da se nagrada Zlatna koza - Capra d'oro za 2022. zaslužnim pojedincima dodjeli

Franku Lukežu i Dragi Orliću, posthumno za životno djelo i izniman doprinos razvitku i promociji turizma Istre

Franko Lukež
Franko Lukež je istinski otac moderne istarske gastronomije, osoba koja je davno prije nego što su to postali uobičajeni pojmovi hrvatske gastronomije promovirala izvornost i tradiciju kao temelje moderne kuhinje.
Gastronomijom se bavio još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a široj je javnosti poznat kao autor recepata pod nazivom Istarska kuhinja koja je prethodila cjelokupnoj reafirmaciji istarskih posebitosti na samom početku devedesetih godina prošlog stoljeća.. Od 1996. je radio na enogastronomskom vodiču Istra Gourmet, dugih i lijepih 25 godina zajedničke suradnje s TZ Istarske županije te su ovom brošurom s jelima i receptima na 4 strana jezika promovirani i prezentirani najbolji restorani, konobe, a kasnije i vinari, maslinari i medari Istre. Početkom 2000-ih Franko je pisao za Jutarnji list i Globus, kasnije i za magazin Iće i piće, a bio je i suradnik časopisa Wine & Gastro Akademija, vodio je emisiju Radiodegustacija, a bavio se i gastronomskom kritikom. Franko Lukež u više je mandata obavljao dužnost predsjednika Hrvatskog sommelier kluba te je značajno unaprijedio i dinamizirao njegov rad. Sa svojim suradnicima i prijateljima radio je na knjigama "Priručnik za sommeliere" (Pula, 2015.) i "Hrana i vino" (Pula, 2018.), u nakladi Hrvatskog sommelier kluba.
Franko Lukež je preporodio, unaprijedio i vratio dostojanstvo domaćoj gastronomiji.

Drago Orlić
Drago Orlić svoju novinarsku karijeru započinje kao urednik, nastavlja u ulozi direktora porečkog Narodnog sveučilišta (POU), a kasnije i savjetnika za kulturu u TZ Istarske županije i Gradu Poreču. Bio je među dugogodišnjim suradnicima i urednicima humoristično-satiričke La kosti te je kreirao humoristično-satiričku kozeriju Lipi moji koju je pisao više od četiri desetljeća pod pseudonimom Zvane Lakodelac. U književnosti najpoznatiji je kao pjesnik, okušao se i u filmu, likovnoj umjetnosti, bio je gurman, somelijer i promotor istarske kuhinje, voditelj skijanja, te aktivan u društvenom i kulturnom životu Istre, posebno Poreča.
Hvala ti što si, iz neke svoje tajne ladice, nesebično otvarao svoju škrinjicu i iz nje izvlačio najbolje riječi, tekstove, crteže, pjesme koje su nas uvijek veselile, što si nam pričao lijepe priče o povijesti, ljudima, kulturi, tradiciji i ljepoti naše Istre na svoj osebujan način. Dugo ćemo te pamtiti i prepričavati tvoja djela sadašnjim i budućim generacijama, dragi naš Drago ti si bio i ostaješ zauvijek naš dobri „zmaj“ čija nas vatrica vječito oko srca grije.

 

Zahvaljujemo se članovima Povjerenstva za dodjelu nagrade u 2022. godini.
U izboru najboljih sudjelovali su:
Boris Miletić, predsjednik TZ Istarske županije
Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije
Barbara Ban, novinarka Jutarnjeg lista
Milan Pavlović, novinar Glasa Istre
Adriano Ukušić, član Turističkog vijeća TZ Istarske županije
Anselmo Tumpić, kreativni direktor, Studio Tumpić/Prenc

»» Kandidature 2022

Prikaži