Doživite Labin - Rabac

Mine Tour: Rudarska baština Labinštine

Labin vas poziva na upoznavanje
U istočnom dijelu Istre, na udaljenosti od svega tri kilometra od mora, smjestio se srednjovjekovni gradić Labin. To je gradić bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa te jedinstvenog spoja prirodnih ljepota za aktivni odmor uz veličanstvene gastronomske simfonije koje pružaju brojni lokalni restorani i konobe.

Grad je podijeljen u dva dijela: na stari i novi dio. Stari dio Labina smješten je na brežuljku na 320 metara nadmorske visine i vrlo je živopisnog izgleda. Novi dio, koji se nalazi podno brežuljka, zanimljive je arhitekture nastale kao odraz višestoljetnog rudarenja.

Vrata Sv. Flora predstavljaju ulaz u Stari grad i u inspirativnu priču grada, njegovu povijesnu i kulturnu tradiciju. Prožeta prošlošću, a gledajući u budućnost, labinska tradicija diše cijelu godinu kroz živopisne galerije, ateljee, tradicijske obrte, male obiteljske hotele, restorane i enoteke.

Povijest rudarske baštine
Stanovništvo u južnom dijelu Labinštine rudarstvom se počinje baviti prije gotovo 400 godina. Od tada se rudarstvo u tim krajevima sve više razvijalo. Zapošljavali su se ljudi iz Labina i okolice, ali i iz cijele Istre.

Labinsko rudarstvo dostiže svoj vrhunac nakon Prvog svjetskog rata, kada labinski rudnici slove kao najmoderniji u Europi, zapošljavajući više od 10.000 radnika. Rekordna proizvodnja dostignuta je 1942. godine s 1.158.000 tona ugljena.

Nakon Drugog svjetskog rata istarski ugljenokopi odigrali su vrlo važnu ulogu u poslijeratnoj obnovi. Međutim, velike zalihe ugljena izazvale su pad proizvodnje ugljena te se 1970-ih godina počinje odvijati postupno zatvaranje rudnika. Većina rudnika zatvorena je 1980-ih godina, ponajviše zbog nerentabilnosti, dok rudarsku proizvodnju nastavlja novo poduzeće Istarski ugljenokopi Tupljak. Nažalost, 1999. godine i Tupljak zatvara jamu čime se ujedno zatvara i posljednji ugljenokop u Hrvatskoj.

»» Labinska republika
»» Trg labinskih rudara
»» Šoht, čelični labinski toranj
»» Doživljaj rudarske baštine i tradicije

 

 

  • Projekt MINE TOUR bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine. Spomenik kulture Šoht u Labinu i prirodni spomenik rudnika Sitarjevec u Litiji (Slovenija) spojeni su prekograničnom vezom i zajedničkom rudarskom prošlošću. U sklopu projekta razvijen je turistički itinerar koji povezuje rudarsku baštinu oba grada. www.mine-tour.eu
Prikaži