Doživite Labin - Rabac

Mine Tour: Šoht, čelični labinski toranj

Šoht je danas jedan od najljepših spomenika bogate rudarske prošlosti labinskog područja - visoki čelični toranj koji je s godinama postao simbol Labina i njegovih stanovnika.

Šoht je počeo djelovati 1940. godine, kada je počela proizvodnja u Jami Labin. Šoht na svom vrhu ima dva iznimno velika kotača, koji su se sinkronizirano kretali, jedan naprijed, a drugi unatrag, i tako dizali, odnosno spuštali klijetke dizala.

Klijetke, s po tri razine, prevozile su rudare, po 16 na svakoj razini, pune ili prazne vagonete i razni drugi materijal. Vodilice vertikalnog rova bile su izrađene od specijalnog drveta, ariša, koje se pokazalo kao najsigurnije u slučaju kočenja.

Uže dizala, sastavljeno od isprepletenih čeličnih niti, svakodnevno se pregledavalo i podmazivalo. Visina šohta iznosi 30,93 metara, a dubina vertikalnog rova je 570 metara.

»» Labinska republika
»» U spomen na rudara-borca
»» Trg labinskih rudara
»» Doživljaj rudarske baštine i tradicije

 

 

  • Projekt MINE TOUR bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine. Spomenik kulture Šoht u Labinu i prirodni spomenik rudnika Sitarjevec u Litiji (Slovenija) spojeni su prekograničnom vezom i zajedničkom rudarskom prošlošću.  U sklopu projekta razvijen je turistički itinerar koji povezuje rudarsku baštinu oba grada. www.mine-tour.eu

 

Prikaži