Doživite Labin - Rabac

Mine Tour: U spomen na rudara-borca

Prije 100 godina, 2. ožujka 1921. godine, labinski rudari krenuli su u štrajk i osnovali Labinsku republiku. Njih šestotinjak okupilo se i pokrenulo ustanak protiv fašista. Jednoga od njih, Giovannija Pippana (Ivan Pipan), mučki su zlostavljali u Pazinu, a 600 hrabrih rudara okupilo se i zauzelo rudnike. Uspjeli su minirati prilaze oknima i tako, ni ne sluteći, pokrenuti prvi svjetski antifašistički ustanak.

U čast njima, štrajkašima, ali i svim rudarima koji su svoju mladost i život dali rudniku, podignut je i spomenik Rudaru-borcu. Ne samo dimenzijama, nego i značenjem, to je najveći javni spomenik u Labinštini, a sastoji se od četiri čekića koja tvore svežanj.


»» Labinska republika
»» Trg labinskih rudara
»» Šoht, čelični labinski toranj
»» Doživljaj rudarske baštine i tradicije

 

 

 

  • Projekt MINE TOUR bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine. Spomenik kulture Šoht u Labinu i prirodni spomenik rudnika Sitarjevec u Litiji (Slovenija) spojeni su prekograničnom vezom i zajedničkom rudarskom prošlošću.  U sklopu projekta razvijen je turistički itinerar koji povezuje rudarsku baštinu oba grada. www.mine-tour.eu

 

Prikaži