Doživite Labin - Rabac

Mine Tour: Trg labinskih rudara

Na sjecištu dviju glavnih labinskih ulica smješten je gradski trg izduženog, pravokutnog oblika. Prostor trga zapravo je dvodijelan, pri čemu njegov veći dio ima građansku funkciju i prvenstveno je namijenjen trgovini.

Na većem dijelu prostora trga dominira istaknuta, ugaona kula koja predstavlja mjesto s kojega su se čelnici obraćali masama. Manji prostor trga, ponešto uzdignut u odnosu na veći, odijeljen je od njega trijemom s četiri četvrtasta otvora te je čitav obrađen u kamenu. Kako se na njemu nalaze crkva i pripadni joj zvonik, manji dio prostora trga ima sakralnu namjenu.

U ovom rudarskom naselju i danas možemo naići na umirovljene rudare i poslušati priče koje oni čuvaju u sebi. Na trgu se može pronaći i izložba plakata ATRIUM koja istražuje opipljive tragove totalitarnih režima 20. stoljeća u Labinu te Crkva sv. Franje podignuta u čast sv. Franje Asiškog.

»» Labinska republika
»» Šoht, čelični labinski toranj
»» Doživljaj rudarske baštine i tradicije

 

 

  • Projekt Mine Tour bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine. Spomenik kulture Šoht u Labinu i prirodni spomenik rudnika Sitarjevec u Litiji (Slovenija) spojeni su prekograničnom vezom i zajedničkom rudarskom prošlošću. U sklopu projekta razvijen je turistički itinerar koji povezuje rudarsku baštinu oba grada. www.mine-tour.eu

 

Prikaži