Gourmet

Tradicijska gastronomija pod zaštitom: Pazinski cukerančić

U kamenim kućama, pokraj ognjišta, na velikim drvenim stolovima nastajali su ukusni kolači, koji su se usmenom predajom naših starih prenosili s koljena na koljeno, i očuvali svoje mjesto na trpezi do današnjih dana.

cukerancicSvježe domaće brašno, zdrave masnoće i kapljice dobrog vina, uz pokoju bobicu ušećerenog ili svježeg voća satkali su tradiciju istarskih kolača čiji su recepti dobro sačuvani u vrijednim rukama istarskih domaćina.
Zlatnožuta pandešpanja, hrskave kroštule ili pak slatki krafi, pružaju ukusnu eksploziju okusa svačijem nepcu.

No, glavna zvijezda istarskih slastica tek započinje putovanje prema tronu, kojeg je svojim načinom pripreme i posebnim okusom, itekako zaslužila. Pazinski cukerančić prva je istarska slastica uvrštena na popis Hrvatske nematerijalne baštine.

Cukerančić, kojeg odlikuje ukusno tijesto umočeno u kvalitetnu malvaziju i grubi šećer, prvo je zaštićeno kulturno dobro iz istarske tradicijske gastronomije.

Priprema se širom Istarskog poluotoka, no način na koji se to radi u Pazinu razlikuje se od ostalih pa ja tako zaštićeno umijeće pripreme pazinskog cukerančića, koje će ga čuvati od zaborava, a organiziranim radionicama, čuvari će tradicije nastaviti prenositi slatke tajne istarskih kolačića.

Ukusnog tijesta, ugodne slatkoće i kreativnog izgleda, cukerančić je baština koju ćete rado kušati.

Prikaži