Highlights Poreč

Unescova baština

Eufrazijeva bazilika u Poreču, sagrađena 553. godine, dio je UNESCO-ova univerzalnog kulturnog blaga, a na listi su čekanja i pulski antički spomenici te srednjovjekovne freske u malim crkvicama, djela pučkih majstora.

Eufrazijeva bazilika
Poreč posjeduje jednu od najljepših ranobizantskih crkava u Europi nazvanu Eufrazijeva bazilika prema imenu porečkog biskupa koji je u 6. stoljeću dao podići raskošnu trobrodnu baziliku na mjestu starije crkve.

Godine 1997. cijeli kompleks Eufrazijane (crkva, krstionica, atrij te nekadašnja biskupska palača) upisan je u UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. Posebno su zanimljivi raskošni mozaici u apsidi te mramorne ploče s inkrustacijama u sedefu i raznobojnom kamenu.

Prvi sakralni objekt na tom mjestu bio je tzv. Maurov oratorij građen u drugoj polovici 3. stoljeća (očuvan je dio mozaika) kao jedno od prvih mjesta okupljanja kršćana. Mauro je bio prvi porečki biskup i mučenik te je danas zaštitnik grada Poreča i biskupije. On je u doba najtežih progona kršćana, za vrijeme cara Dioklecijana, bio pogubljen zajedno sa svim tadašnjim porečkim klerom. U Eufrazijevoj se bazilici čuvaju njegove moći.

Porečka je bazilika tijekom ljetnih mjeseci pravo mjesto za ljubitelje klasične glazbe. Tradicionalna glazbena manifestacija Koncerti u Eufrazijani utemeljena je 1962. godine, a na njoj sudjeluju eminentni hrvatski i svjetski glazbenici izvodeći sakralnu i svjetovnu glazbu svih vremenskih razdoblja.

» Doznajte više o Eufrazijani
» Virtualna šetnja Eufrazijevom bazilikom, Poreč

Prikaži