Crkve

Župna crkva (Savudrija)

Župna crkva sagrađena je nedaleko od luke na maloj uzvisini možda da bi ohrabrila one koji su odlazili i obradovala one koji su se vraćali. Ranije crkva iz XI. stoljeća obnovljena je 1826. Arhitektonska struktura potpuno je promijenjena time što su srušena dva bočna broda i obnovljen samo srednji. Iskonski izgled ovog sakralnog objekta vjerojatno je prikazan u gornjem lijevom kutu Tintorettove slike. Činjenica da je crkva izvorno bila trobrodna i zato veća, ukazuje na to da je u prošlosti naselje imalo veliki značaj.

Na pročelju je bio natpis u kamenu u kojem se spominjao oprost pape Aleksandra III. u povodu glasovite bitke. Kamen je skinut krajem XVIII. stoljeća. Opći oprost grijeha ponovljen je 1459. s bulom pape Pija II. Ispod prozora desno od ulaza 1877. postavljena je ploča povodom 700-godišnjice Bitke kod Savudrije.

Osim redovnog svećenstva, za duše ovog područja, brinuli su se i redovni franjevci trećoreci iz Dalmacije (od 1469.), a potom augustinci: Kasnije je osnovana  župa, no točan datum nije poznat.

Nekada je oko crkve bilo groblje. Godine 1946. otvorena je rozeta na pročelju, a u unutrašnjosti su izrađeni propovjedaonica i slavoluk prezbiterija. Iste godine crkvu je freskom oslikao Francesco Miloš iz Tribana.  U srednjem brodu oslikana je Isusova predaja ključeva sv. Petru, a u pozadini savudrijska crkva i župna kuća. Gore, na slavoluku, prikazani su sv. Franjo Asiški i sv. Josip, dok je strop prezbiterija ukrašen prizorom iz posljednje večere s likovima Isusa, sv. Ivana i sv. Petra. Na ogradi orgulja prikazana je sv. Cecilija. Župna crkva ponovno je obnovljena 1984. godine.

U crkvi su sačuvana tri oltara. Na glavnome je prikazana Blažena Djevica Marija, sa sv. Ivanom i sv. Petrom sa strane. Na bočnim su oltarima kipovi Bezgrešne Djevice i Srca Isusova. Potonji je iz 1935. godine.

U Župnoj crkvi nalazi se i pet platna venecijanske škole. Prikazani su sv. Lucija, sv. Agata, Pieta, mučeništvo sv. Ivana te Isus na križu okružen svecima.

Zvonik iz 1869. u sastavu je s crkvom. visok je 20 metara. Nekada je imao tri zvona, od kojih su dva rekvirirana 1943. i nikad nisu vraćena. Jedno je bilo staro 20 godina, a drugo je 1754. izliveno u ljevaonici Eredi De Poli u Veneciji. Zvono iz 1935. koje je ostalo na zvoniku ponovo je izliveno 1983. godine.

Na obližnjoj su župnoj kući, kao i na vijencu bunara ispred nje, dva grba piranskog podestata Hieronimusa Donata iz 1476.

Prikaži