Kultura

Top 5 najstrašnijih legendi Istre

Vampiri, vještice, divovi, zloglasni gusari i krvave bitke. Otkrijte mjesta za koje se vežu najmračnije istarske legende!

Tisućljetna istarska povijest krije mnoge zagonetne legende. Za vas smo odabrali one koje lede krv u žilama.

Vampir Jure Grando
Jure Grando bio je prvi europski vampir, a legenda o njemu potječe iz Kringe, malog mjesta blizu Tinjana.

kringaJure Grando umro je 1656. godine, a pokopan je na mjesnome groblju. Nedugo nakon pokopa pokojnik se počeo ukazivati stanovnicima sela, kucajući na njihova vrata. Svaku kuću koju je Grando posjetio snašla bi velika nesreća - smrt jednog od ukućana.

Grando je čak šesnaest godina terorizirao selo, prije nego su seljaci napokon odlučili nešto poduzeti. Tako je jednog dana župan Miho Radetić okupio devetoricu snažnih seljaka i poveo ih na groblje da iskopaju Jurin leš i probiju ga glogovim kolcem.

Noseći baklje i raspela, seljaci su došli do groba, otvorili ga i zaprepastili se. Dočekalo ih je pokojnikovo rumeno lice ukrašeno sablasnim osmijehom.

Devetorica su se razbježala. Kasnije su ipak ponovno stigli na groblje, u pratnji svećenika koji je molio nad vampirovim lešom. Seljaci su bezuspješno pokušavali zabiti glogov kolac u Grandova prsa. Naposljetku mu je jedan od seljaka odrubio glavu sjekirom. Od tog trenutka Jure Grando više nije plašio stanovnike Kringe.

morganKapetan Morgan
Legenda kaže da je zloglasni gusar kapetan Henry Morgan, bježeći pred Englezima, svoje blago sakrio u drevnom istarskom kaštelu Dvigradu.
Morgan je bio strah i trepet Kariba, a svoje je ogromno blago prikupio pustošeći brodove blizu obala Kube, Cartagene i Granade.

Zbog nepoznatog se razloga zamjerio Englezima, koji su ga odlučili uhititi. Vješti moreplovac Morgan nije htio lako predati svoje blago pa ga je odlučio sakriti. Uplovio je u Limski kanal, a zatim krenuo u potragu za idealnim mjestom za skrivanje blaga, koje je pronašao na ruševinama napuštenog kaštela Dvigrada.

Otkrijte Dvigrad i ostale stoljetne istarske kaštele! Saznajte više u našem članku.

vjestica mareVještica Mare iz Svetvinčenta
Davne 1632. godine travarku iz Svetvinčenta Maru Radolovich njezini su sugrađani optužili da je vještica te da je sklopila ugovor s vragom.

Iako je donedavno liječila sugrađane svojim travama, osuđena je da gori na lomači u dvorištu kaštela Grimani-Morosini. Druga verzija legende govori da je Mare osuđena jer je bila tajna ljubavnica bogatog plemića. Za njihovu se vezu nije smjelo znati pa je nesretna Mare završila na lomači.

Posjetite Kuću vještice Mare u Svetvinčentu, mjesto na kojem legende oživljavaju pomoću najsuvremenije tehnologije.

Veli Jože
Legende kažu da su u Istri u prošlosti živjeli mnogi divovi, koje su patuljci iz pakosti otrovali, ostavivši po jednog u svakom gradu da im služi. Divovi su radili najteže poslove, gradili gradove na brežuljcima, a zauzvrat su dobivali samo prijezir i omalovažavanje.

Veli Jože služio je Motovuncima. Div bi ponekad protresao gradski zvonik da napakosti svojim zlobnim vlasnicima.
Jednog dana su ga poslali u Veneciju. Na brodu je upoznao galijota Iliju, koji ga je naučio važnosti slobode.

Galija je nestala u oluji, a Jože se spasio i odlučio nagovoriti ostale divove na pobunu. Ipak, od pobune nije bilo ništa jer su prepredeni patuljci divove podmitili zlatom i vinom. Tako su se svi divovi, osim Velog Jože, vratili u svoje gradove i ponovno postali robovi. Veli Jože se povukao u goru i odlučio pričekati bolji trenutak za ostvarenje slobode.

Možda još uvijek čeka, skriven na brežuljku s pogledom na dolinu rijeke Mirne.

epulonLegenda o posljednjem histarskom kralju Epulonu
U drugom stoljeću prije Krista istarskim su poluotokom vladali Histri, jedno od ilirskih plemena. Rimljani su nekoliko puta pokušavali osvojiti Istru, no vojnici bi se uvijek napili jer su Histri za sobom ostavljali prazne kuće pune vina.
Naposljetku su Rimljani poslali jaku vojsku koja je stjerala histarske vojnike, na čelu s kraljem Epulonom, sve do samog juga Istre, do utvrde Nezakcij blizu današnje Pule.

Histri su mjesecima odolijevali napadima osvajača. No, kada su Rimljani skrenuli rijeku, Histri su shvatili da će u utvrdi pomrijeti od žeđi. Ne želeći se živi predati Rimljanima, kralj Epulon, njegova obitelj i suborci popeli su se na vrh zidina i pozabijali si mačeve u prsa.

Ovaj događaj impresionirao je čak i Julija Cezara, koji je o njemu pisao u svojim memoarima.

Prikaži