Zelena Istra

Plava žila kucavica zelene Istre: zabavna iskustva na rijeci Mirni

Samo se u Istri na obalama pedesetak kilometara duge rijeke može smjestiti toliko raznovrsnih iskustava za pamćenje. Krenite s nama od izvora do ušća rijeke Mirne!

Na obalama rijeke Mirne smjestili su se najmanji grad na svijetu, svjetski poznato nalazište tartufa, vrhunska litica za penjanje te stanište egzotičnih ptica, a njezina mirna voda, kojoj duguje i ime, omiljeno je odredište zaljubljenika u prirodu.

humIstražite najmanji grad na svijetu i slapove Mirne
Mirna izvire kod Huma, najmanjeg grada na svijetu. Prema legendi, sagradili su ga divovi od kamenja preostalog nakon gradnje gradova u dolini Mirne. Hum nosi i titulu Grada biske, tradicionalne istarske rakije s imelom. Smatra se da je recept za bisku, star gotovo dvije tisuće godina, nastao upravo u Humu.

Nakon degustacije biske, vrijeme je za šetnju do Kotli, napuštenog sela u kojem su nekoć živjeli bogati mlinari i krojači. Kotli se nalaze uz jedan od najljepših dijelova toka rijeke Mirne. Prošetajte do obale i fotografirajte slapove koji tvore kotlaste udubine, po kojima su Kotli i dobili ime. Odmorite se u obližnjoj konobi Kotlić.

Hum i Kotli idealni su za jednodnevni izlet u sklopu kojeg možete posjetiti i obližnji Draguć, Grožnjan ili Motovun.

buzetPenjite se po liticama Buzetskog kanjona
Kanjon rijeke Mirne u blizini Buzeta jedno je od najatraktivnijih mjesta za penjanje u Istri. Iskušajte neki od pet atraktivnih sektora za penjanje - dva u kanjonu Mirne i tri u kanjonu rječice Pivke.

Nakon adrenalinskog iskustva, uživajte u pogledu na vijugavi tok Mirne i njezine slapiće, a potom svratite do obližnjeg Buzeta. U ovom srednjovjekovnom gradiću, poznatom po gastronomskoj manifestaciji Dani tartufa, okrijepite se tradicionalnom fritajom s tartufima koja će vam vratiti energiju nakon napornog penjanja.

Više o penjanju u Istri saznajte u našem članku.

motovunKrenite u lov na tartufe u Motovunskoj šumi
U dolini rijeke Mirne raste šuma poznata svim gurmanima. U vlažnoj zemlji Motovunske šume mogu se pronaći nadaleko poznati bijeli i crni tartufi, jedan od najprepoznatljivijih sastojaka tradicionalne istarske kuhinje.

Zakoračite u hlad Motovunske šume i okušajte se u lovu na tartufe uz pratnju pasa posebno izoštrenog njuha. Više o lovu na tartufe saznajte u našem članku.

Nakon uspješnog lova posjetite i obližnji Motovun, po kojemu je šuma dobila ime. Ovaj gradić na vrhu brda, poznat po filmskom festivalu, vrhunska je lokacija za panoramski selfie s romantičnim brežuljcima u pozadini.

Promatrajte ptice na ušću Mirne
Ušće Mirne važna je lokacija za seobu, prezimljavanje i gniježđenje ptica vodenih staništa. Ovdje možete ugledati žalare cirikavce, sibirsku vrstu gnjezdarica koja ljeti prelijeće preko Istre u jatima od približno trideset primjeraka. Dalekozor u ruke i potraga za pticama može početi!


Kreativnost i hedonizam u istarskom vinogradu

Uživajte u prirodnim ljepotama

Prikaži