Austro-ugarska arhitekturalna ostavština i arhitektura moderne

Tržnica u Puli


Pulska tržnica pravo je građevinsko čudo i jedan od najljepših primjera secesijske arhitekture. Građena je novim materijalima, u željezu i staklu, a zadržala je i izvornu funkciju. Nakon osnutka Arsenala u Puli polovicom 19. stoljeća, kreće brza i brojna gradnja raznovrsnih građevina. Tada nastaje i pulska tržnica, pravo građevinsko čudo i jedna od najljepših primjera secesijske gradnje. Smještena u središtu Pule, zgrada zatvorenog dijela tržnice počela se graditi 1902. godine, a 18. listopada 1903. svečano je otvorena za javnost.

Upravo su na pulskoj tržnici po prvi put korišteni moderni materijali, željezo i staklo. Jedinstvenoj secesijskoj zgradi zidni plašt sastoji se gotovo isključivo od polukružnih konstruktivnih željeznih nosača, proizvedenih u željezari Witkowice, i dakako staklenih površina. Prostori u prizemlju i na katu bili su prostrani i funkcionalni, tako se u podnožju tržnice s jedne strane nalazila ribarnica, a s druge ledara, dok je kat bio rezerviran za prodaju voća i povrća. Ulaz na gornji kat omogućavalo je dvostruko monumentalno kameno stubište, a unutrašnji prostor podsjeća na romantično šetalište. 

Zahvaljujući funkcionalnosti i temeljitom šestomjesečnom rekonstrukcijom 1997. godine kojim su zadovoljeni svi zahtjevi moderne trgovine, zgrada tržnice do danas ima istu namjenu.

Narodni trg 9, HR-52100 Pula-Pola
T: +385 (0)52 218 122
trznica@trznica-pula.hr
www.trznica-pula.hr

Tržnica u Puli
Tržnica u Puli
Tržnica u Puli
Tržnica u Puli
Tržnica u Puli

Arsenal u Puli

Podzemni tuneli - Zerostrasse

Raša - grad spomenik

Hotel Riviera

Zgrada Filozofskog fakulteta u Puli

Prikaži