Austro-ugarska arhitekturalna ostavština i arhitektura moderne

Vila Mendelein


Poslije dugog razdoblja stagnacije, Pula se počinje intenzivno razvijati i širiti u drugoj polovici 19. stoljeća kada je službeno proglašena glavnom ratnom lukom mornarice. Uz brojne javne građevine javlja se potreba za izgradnjom stambenih zgrada i kuća. One su često građene u secesijskom stilu, talijanskog ili bečkog utjecaja. 

U to vrijeme nastaje i vila Mendelein koja je izrazit primjer bečke secesije te pripada bloku stambenih zgrada namijenjenoj elitnim stanovnicima Pule. Zgrada je djelo arhitekta Johanna Pokornog nastala na samom početku 20. stoljeća, odnosno 1903. godine.

Vila Mendelein smjestila se na Verudi, a njezin arhitektonski izgled iznimno je atraktivan. Zahvaljujući kuli koja je oblikovana od prizemlja do krova s ravnom terasom na kraju, vila podsjeća na srednjovjekovni dvorac. Vila se sastoji od suterena, visokog prizemlja i potkrovlja. Na prvom katu se nalazio salon, dnevni boravak, blagavaonice, garderoba i toaleta, dok su na gornjem katu bile dvije spavaće sobe s terasom, dječja soba, soba za goste. U potkrovlju je smještena još jedna gostinjska soba, soba za večernji boravak, praonica rublja te terasa sa pergolom. Glavni ulaz u kuću bio je sa istočne strane, a vila Mendelein još je uvijek ograđena izvornom ogradom od kovanog željeza.

Arsenal u Puli

Podzemni tuneli - Zerostrasse

Raša - grad spomenik

Hotel Riviera

Zgrada Filozofskog fakulteta u Puli

Prikaži