Kultura

Bogata povijest pulskih uspona i brežuljaka

Bogata prošlost prisutna na svakom koraku ovoga tisućljetnog grada, pruža svakom posjetitelju Pule poseban doživljaj.

Jedinstveni su brežuljci po kojima je Pula poznata, kao i sami usponi u starom dijelu grada koji kriju mnogobrojne tajne bogate prošlosti. Kojigod odaberete nećete pogriješiti jer vas na vrhu brežuljaka i uspona očekuje predivan pogled na cijeli grad i okolicu.

Pula Kaštel
Brežuljak s kojeg ćete imati najljepši pogled na Pulski zaljev
Na oko 34 m nadmorske visine, na brežuljku Kaštel, nalazi se Mletačka utvrda sagrađena na ruševinama srednjovjekovnog kaštela.

Kaštel je središnji pulski brežuljak do kojeg će vas odvesti bilo koji od prije spomenutih uspona u centru grada, a na vrhu vas očekuje Povijesni i pomorski muzej Istre u kojem možete razgledati zanimljive izložbe te s kojeg seže predivan pogled na Pulu i njezinu luku.
Za ljetnih večeri ovdje možete pogledati dobre filmove i uživati u odličnim koncertima.

Malo kazalište s bogatom poviješću
Na padini ispod Kaštela nalaze se ostaci Malog rimskog kazališta iz 1. stoljeća. Zanimljiva činjenica je da je Amfiteatar u Puli za vrijeme Rimskog carstva imao i veliko kazalište izvan grada, na Monte Zaru, a Malo rimsko kazalište unutar bedema. Ovo malo kazalište moglo je primiti 4-5 tisuća posjetitelja, odnosno sve stanovnike tadašnjega grada.

Sveta srca
Galerija zbog koje vrijedi doći do vrha uspona
Na vrhu De Villeov uspon nalazi se muzejsko-galerijski prostor Sveta srca, nekadašnja crkva i samostan, a danas mjesto izvrsnih izložbi, predavanja i koncerata.

Ovo je jedan od najstrmijih uspona ali nemojte odustati jer vas na vrhu očekuje odlično mjesto za selfije.

Sakralno blago Pule smjestilo se na ovom usponu
Na posljednjem usponu prije Foruma i na pola puta od Kaštela, nalazi se samostan i crkva Sv. Franje Asiškog iz 13.stoljeća. Ulaz u samostan nalazi se na sredini uspona, a tamo vas očekuje mir i tišina jednog od najstarijih franjevačkih samostana na istočnoj obali Jadranskog mora.

Pula Zvjezdarnica
Najsjajnije zvijezde su nam ovom pulskom brežuljku
Na Monte Zaru, jednom od sedam pulskih brežuljaka, do kojeg vas vode oblucima popločane stube Jurine i Franine, posjetite zvjezdarnicu iz doba kada je Pula bila glavna austrijska ratna luka.

Ova najstarija astronomska ustanova u Hrvatskoj otkrila je čak 28 novih asteroida, od kojih jedan simbolično nosi naziv „Istra“.
Uživajte u šetnji parkom koji se nalazi u blizini zvjezdarnice, kao i pogledom na Pulu i zvijezde iznad vas!

Prikaži