ISTRA INFO COVID-19 X

Istarska graditeljska baština venecijanskog razdoblja

Komunalna palača u Rovinju


Jezgra komunalne ili gradske palače, u kojoj je i danas gradska uprava, datira se u 16. stoljeće. Tijekom vremena palača je dosta mijenjana pa čak i smanjivana u 19. stoljeću, no temelji joj sežu u 1308. godinu kada je imala funkciju pretorske palače. Na prvom je katu bila velika Sala Gradskog vijeća, uredi te arhiv, a donekle je sačuvana zidna slika s alegorijom gradske uprave iz 1580. godine koja je nedavno restaurirana, a krasi gradsku vijećnicu. Zgrada se u jednoj fazi koristila i kao zatvor, smješten u prizemlju zdanja.

Pročelje gradske odnosno komunalne palače crvene je boje, dodatno naglašeno bijelim kamenim portalom, prozorima te kamenim pločama. Sotoportik sa starim gradskim vratima srušen je 1822. godine, a pročelje i atrij obnavljaju se između 1850. i 1860. kad je postavljeno niz grbova venecijanskih i rovinjskih obitelji, kao i gradski grb. Pročelje je ponovno obnovljeno 1935. godine te dobiva današnji izgled.

Kako doći:
Nalazi se u neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga - Trga maršala Tita, a do nje ćete doći prolaskom kroz Balbijev luk.

Trg Matteotti 2, HR-52210 Rovinj-Rovigno


Buje - Buie

Župna crkva sv. Blaža

Palača Soardo-Bembo

Biskupova kula

Stara kovačnica

Prikaži