Muzeji i zbirke

Zbirka grbova


U atriju Palače Bradamante izložena je zbirka grbova kojom se željela Gradu pokloniti povijest njegova kraja. Naime, na obljetnicu preseljenja u Palaču Bradamante Zajednica Talijana je pokrenula projekt obnove grbova cijenjenih vodnjanskih obitelji i rektora te su postavljena dva grba: grb Vodnjana i grb obitelji Bettica. To je za Zajednicu bio samo početak preuzete obveze realizacije zbirke koja bi obuhvaćala tridesetak grbova. Nakon početna dva, izloženi su i drugi grbovi – još grbova obitelji Bettica, zatim grbovi obitelji Bon, Baffo, Avogadro, Moresin i drugi nepoznatog porijekla.

Radi se o grbovima koji uljepšavaju pročelja kuća u Vodnjanu. Mnogi su još vrlo dobro vidljivi, druge je načeo zub vremena. Ovi su grbovi predstavljali, i još uvijek predstavljaju, povijest Vodnjana, govore o njegovom gospodarskom, društvenom, arhitektonskom, a moglo bi se reći čak i političkom bogatstvu. I otkrivaju snažan smisao za estetikom.

Onaj tko bude dolazio u Vodnjan kako bi prošetao njegovim ulicama i udisao arhitekturu srednjeg vijeka, mora posjetiti i Palaču Bradamante i uvjeriti se koliko o Vodnjanu govore njegovi grbovi.

» Palača Bradamante

Zbirka grbova
Zbirka grbova

Arena (Amfiteatar)

Pula-Pola

Ekomuzej Vlaški puti

Kršan

Narodni muzej Labin

Labin-Rabac

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Središnja Istra

Museum of Hum Aura

Buzet
Prikaži