Rimska ostavština

Arheloško nalazište Lorun (Loron)


Lorun je antičko arheološko nalazište smješteno uz planski građeno turističko naselje Červar Porta. Pronađeni su ostaci rimske ladanjske vile, gospodarskog kompleksa koji se sastojao od radionice keramičkih proizvoda i uljare te cisterne za prikupljanje vode, dok se najstariji zidovi vile poklapaju s vremenom osnutka kolonije Poreč, 46. godine prije Krista, u doba Cezara.

Sisenna Statilie Tauro, rimski konzul čak 16 godine, bio je vlasnik posjeda u 1. stoljeću poslije Krista, a najvjerojatnije je on investirao u gradnju gospodarskog objekta. Sisenna je bio utjecajan u onodobnom društvu i jedan od najvećih posjednika na istarskom poluotoku. Nakon njegove smrti posjed prelazi u ruke Kalvije Krispinile, žene poznate po brojnim skandalima na Neronovom dvoru, a potom prelazi u carski posjed postajući dio carskog poljoprivrednog dobra pod kojim je bilo cijelo područje Tara i Vabrige. Imena obojice prethodnih vlasnika potvrđena su na brojim ostacima amfora na kojima se mogu pronaći pečati njihovih imena.

Červarska vila značajno je bila proširena za cara Tiberija kada Poreština i Červarsko polje postaju dio velikog poljoprivrednog kompleksa na kojem se uzgajaju i prerađuju masline i grožđe. Radionica keramičkih proizvoda prestala je funkcionirati krajem 1. stoljeća, ali su tamošnje keramičke peći  najbolje istražene na Jadranu. Uljara je možda funkcionirala sve do provale barbara i Slavena koji su jedan njen dio koristili kao ognjište. Na nalazištu uređen je arheološki park, s panelima, objašnjenjima i fotografijama koje objašnjavaju istražene objekte, od keramičkih peći do cisterne.

Arheloško nalazište Lorun (Loron)
Arheloško nalazište Lorun (Loron)
Arheloško nalazište Lorun (Loron)

Arena

Lokalitet Vižula

Betiga

Mozaik kažnjavanja Dirke

Ladanjska rimska vila u zaljevu Verige

Prikaži