Kultura

Top 5 doživljajnih muzeja koje morate posjetiti

Ako želite istražiti povijest istarskih mjesta na malo drugačiji način, na pravom ste mjestu! Izdvojili smo za vas pet muzeja u Istri s autentičnom ponudom koji vam garantiraju nezaboravan doživljaj te pregršt dojmova koje ćete ponijeti sa sobom.

rasa
Centar Arsia, Raša

U najmlađem gradiću u Istri svjedočiti ćete jedinstvenoj i potresnoj priči o rudarstvu i rudarima. Ispod površine zemlje, ispod tone kamenja gdje sunčeva svjetlost i vrijeme prestaju postojati, istarske rudare okruživala je samo tama.

Kroz rudarsko okno uđite u mali muzej na gradskom trgu, prošećite originalnim tračnicama dok se u daljini čuju zvukovi eksplozija. Proživite jedan dan u podzemnom svijetu i saznajte sve tajne kove.
Sretno, sretno, sretno!

batane
Kuća o batani (UNESCO Heritage), Rovinj

Ako vas je put odveo do našeg najpitoresknijeg grada Rovinja, mi vam sugeriramo romantičnu vožnju batanom i sigurni smo da ćete grad doživjeti na jedinstven način. Kad sunce zađe čarobni put počinje, pale se svijeće na batanama koje su nekad bile oprema za noćni ribolov, a danas su dio ove romantične atmosfere.

Batana, mala drvena brodica ravnoga dna postala je glavnim gradskim simbolom, pa su joj Rovinježi poklonili muzej! I to ne običan muzej, već prvi na Mediteranu posvećen jednom ribarskom plovilu!

Ekomuzej Istrian de Dignan, Vodnjan
Što su kažuni? Kako se nekada pekao kruh? Kako se pralo rublje i kakva se odjeća nosila? Ako posjetite Eko muzej Istrian de Dignan otkriti ćete sve to i mnoge davno zaboravljene tajne i okuse prošlosti svakodnevnog života stanovnika Istre.

Posjetite Vodnjan, gradić s najvišim zvonikom u Istri te doživite drugačije putovanje kroz vrijeme gdje zaboravljeni običaji i dalje žive.

ulje
Museum Olei Histriae, Pula

Nastavili ste vaše putovanje prema jugu Istre i došli do najvećeg grada na poluotoku. Ovdje ćete pronaći kuću istarskog maslinovog ulja, muzej Olei Histriae nalazi se u središtu grada samo nekoliko koraka od impozantne Arene te vas vodi kroz povijest i sadašnjost istarskog maslinarstva.

Svakog posjetitelja očekuje degustacija istarskog ulja uz edukaciju pravilnog kušanja, a nakon što ste otkrili sve tajne stvaranja vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja osigurate si zalihu najkvalitetnijeg!

Memo muzej, Pula
Za kraj smo vam ostavili skok u ne tako davnu prošlost, Memo muzej ili muzej dobrih uspomena vratit će vas u drugu polovicu 20. stoljeća.
U ovom muzeju posjetitelji mogu dotaknuti sve predmete, otvarati ladice i ormare, isprobavati odjeću, zaigrati neku od starih igrica ali i sjesti za volan fiće i tomosa.
Zakoračite s nama u pulsku svakodnevnicu od pedesetih do kraja osamdesetih godina 20. stoljeća i doživite Pulu na drugačiji način.

Prikaži