Zelena Istra

Piknik destinacije u Istri

Posjetite li Istru u proljeće, zasigurno će vas dočekati savršene vremenske prilike za piknik. Ako vas lijepo sunčano jutro dok ispijate prvu kavu potakne na razmišljanje o objedu u prirodi koloritnog pejzaža, nudimo vam nekoliko prijedloga. Jer, Istra zaista inspirira vidikovcima, morskim pučinama i gradićima na brežuljcima.

Brijuni
Bajkovita priroda otočnog nacionalnog parka
Otočje Brijuni obiluje prekrasnom prirodom koja se stapa s morskim plavetnilom koje ga okružuje. Kako biste stigli do ovog otočnog nacionalnog parka, morate se uputiti u Fažanu odakle ćete se ukrcati na brod. Kratka vožnja dijeli vas od opuštajuće šetnice.

Najveći otok, Veli Brijun, ima razvedenu obalu (25,90 kilometara) koju možete propješačiti cijelu, dio ili se zaustaviti u jednoj od idiličnih uvala, udahnuti svjež zrak, rasprostrti prekrivač i uživati u okusima i mirisima Mediterana.

Hum
Posjet Humu, dragulju unutrašnje Istre
Što reći o Humu? Hum je najmanji grad na svijetu sa svega dvadesetak stanovnika. Hum je poznat i kao grad biske (rakije s imelom), a prema legendi je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne.

Natpisi na glagoljici na gradskim vratima, kamene ulice i fenomenalan pogled iz Humske konobe na dolinu Mirne, dovoljan su razlog za posjet dragulju unutrašnje Istre. Odaberite klupicu ili livadu gdje ćete upijajući zvukove proljeća, Istre i „gradske vreve“ moći uživati u pikniku. Ukusan obrok zaokružite biskom.

Rt Kamenjak kao idealno mjesto za šetnju
Na najjužnijem dijelu istarskog poluotoka, u Premanturi, pronaći ćete Park prirode Kamenjak idealno mjesto za šetnju i piknik. Za pješačenje možete birati kraće ili dulje rute, ali i prošetati stazom dinosaurusa s fosiliziranim ostacima starim 98 milijuna godina.

Počastite se piknikom u jednoj od uvala ili iskoristite klupice u hladovini borova. Sigurni smo da ćete se zbog ovog mjesta poželjeti ponovno vratiti i iskusiti urone u kristalno čisto more zaštićenog krajolika Kamenjaka.

Učka Vojak
Piknik na Učki
Učka se grandiozno nadvija nad Istrom i s njezinog se vrha čitava okolica pruža na dlanu.

Krenite u avanturu osvajanja najvišeg vrha Učke Vojaka na 1396 metara, a prije toga pripremite ukusan obrok koji ćete slasno pojesti na tratini s pogledom u beskonačno.

Tinjan
Istraživanje Drage podno Tinjana
Tinjanska draga (ili vala) samo je dio najduže drage u Hrvatskoj - Limske drage - čija dužina, obuhvaćajući Limski kanal, iznosi 40-ak kilometara. Pretpostavlja se da je cijela Limska draga u prošlosti bila korito rijeke, vjerojatno Pazinčice, koja je uzdizanjem brda Orljak promijenila smjer prema Pazinskom ponoru.

Podno Tinjana draga naglo mijenja svoj smjer i pruža se prema jugu, a kod Dvigrada dobiva zapadni smjer te nastavlja prema obali do Lima. Visoravan s obje strane drage visoka je preko 300 metara, a u podnožju se nalaze brojne plodne ravnice na crvenoj istarskoj zemlji zvanoj terra rossa ili crvenica.

Prikaži