Prirodne atrakcije

Rt Kamenjak i Medulinski arhipelag

Neobično razveden najjužniji rt istarskog poluotoka zanimljiv je podjednako, promatra li se s kopna, mora ili pak iz zraka.


Jedna je od posljednjih oaza priobalja koja je zadržala svoj nekadašnji izgled - mozaik je to obrađenih polja, pašnjaka i zelenih šumaraka gotovo »uronjenih« u more. Naizgled spaljena zemlja najjužnijeg špica Istre, rta Kamenjaka, u svojim njedrima skriva velike tajne prirode.

Lijepe uvale i plaže te čisto more čine ovo područje izuzetno privlačnim odredištem za odmor u prirodi. Osim što je na ovom dijelu zabranjeno kampiranje, gostu se ipak pruža prilika da na razne načine uživa u ljepotama Kamenjaka. Rtom, naime, prolazi jedna od istarskih bike staza, a budući da nije zahtjevna, svaki pa i najmlađi rekreativac može uživati u laganoj vožnji i prelijepim vidicima. Putnik-namjernik može, također, cijeli dan na Kamenjaku provesti pješice obilazeći njegove ljepote.

Ovaj istureni poluotok daje priliku svima koji žele uživati i u ljetnim sportovima. Naime, vrlo jake morske struje koje se ovdje sudaraju ograničavaju ronjenje samo na dobro pripremljene profesionalne zarone uz obveznu pratnju domaćih iskusnih i ovlaštenih ronilaca. Pogodni vjetrovi omogućavaju i surfanje iako i opet uz upozorenje da prethodno treba provjeriti vremensku prognozu jer na najjužnijoj točki Istre nagle promjene vremena, time i vjetra i morskih struja, nisu neuobičajene u bilo koje godišnje doba.


Javna ustanova Kamenjak

Selo 120, HR-52100 Premantura
T. +385 52 575 283
info@kamenjak.hr
www.kamenjak.hr

 

Otočje Brijuni: otočje djevičanske ljepote

Pula-Pola

Park prirode Učka i Vela draga

Buzet

Palud: ornitološki park

Rovinj-Rovigno

Špilja Feštinsko kraljevstvo

Žminj

Jama Baredine

Poreč-Parenzo
Prikaži