Zelena Istra

Doživite svijet istarskih dinosaura

Jeste li znali da je Istra jedina regija na Sredozemlju u kojoj su pronađeni ostaci kostiju dinosaura? Otputujte u daleku prošlost zabavljajući se s djecom u jedinstvenom tematskom parku inspiriranom istarskim dinosaurima.

brijuni dinosauriZamislite da vremenskim strojem otputujete stotinu milijuna godina u prošlost. Doba je to kada se formiraju kontinenti, a Istra još nije ovaj gostoljubivi mediteranski raj u kojem gosti rado uživaju. Grmovi paprati bujaju posvuda, nadvijaju vam se nad glavom, a k nebu se pružaju ogromne platane i magnolije.

Tlo podrhtava. Prema vama korača jedna od najvećih kopnenih životinja koja je ikada živjela na Zemlji. Tijelo joj je dugo 25 metara, a vrat nadvisuje drveće. Odahnete kada shvatite da jede krošnju obližnjeg drveta i nema namjeru pojesti vas. To je brahiosaur, divovski biljojed koji se gostio raskošnom florom Istre u davnoj prošlosti.

Otkriće dinosaura u Istri

Postojanje brahiosaura i desetak ostalih vrsta dinosaura na području Istre otkrio je 1934. godine Austrijanac Adolf Bachofen von Echt, vlasnik tvornice piva i strastveni paleontolog. Na rtu Ploče na Velom Brijunu pronašao je fosilizirane otiske stopala dinosaura. Najveće nalazište otisaka divovskih stopa kasnije je pronađeno na Fenoligi, otoku dinosaura kod rta Kamenjak. Najveće otkriće uslijedilo je 1992. godine kada je Dario Boscarolli, ronilac iz talijanskog Monfalconea, slučajno na morskom dnu kod Bala otkrio nalazište kostiju. Dio ostataka kostiju i danas možete razgledati u Balama.

Posjetite Dinopark Funtana s djecom

Brahiosaura i ostale dinosaura s djecom ćete najbolje upoznati u Dinoparku Funtana, prvom tematskom show parku u Hrvatskoj. Nalazi se u samome srcu Istre, nedaleko od Poreča, a od slovenske je granice udaljen samo 25 minuta automobilom. Dio parka smješten je na starome kamenolomu u čijoj divljini obitavaju pokretni dinosauri u prirodnoj veličini. U Dinoparku s djecom jašite na dinosaurima, potom se provozajte na adrenalinskom vrtuljku, a onda predahnite uživajući u uzbudljivom akrobatskom showu.

dino park
Prošećite po drvenoj stazi okruženoj raskošnom prirodom ili zainteresirajte svoju djecu za znanost na radionicama iskopavanja fosila. Prošetajte s obitelji stopama dinosaura i zajedno, kroz igru, naučite nešto novo o našem planetu.

Jeste li spremni za šetnju stopama dinosaura?
Prave otiske stopala dinosaura možete vidjeti na rtu Kamenjak, otoku dinosaura Fenoligi i na Velom Brijunu.

Prikaži