Zelena Istra

Istra je EKO, budi i ti!

U užurbanosti današnjice, razvoju tehnologije, poslovnom stresu, nezavidnoj životnoj situaciji mnogih zemalja svijeta zbog zagađenosti, potrebno je istaknuti važnost brige za planet, stvaranju svjesnosti o ekologiji i „malim“ koracima koje kao pojedinci možemo napraviti kako bismo očuvali Zemlju, učinili je, barem u ovom aspektu, boljom i ljepšom, te ostavili održivo nasljeđe.

outdoor zelena Istra
Istra je regija koja obiluje prirodnim ljepotama vrijednim očuvanja. Od zelenila unutrašnjosti, do plavetnila obale svi su dijelovi Istre posebni, a i njihova je ponuda raznovrsna. Naime, Istra je prepoznala važnost očuvanja i zaštite okoliša te sustavno sudjeluje u različitim eko projektima.

Tako, primjerice, gosti Istre mogu odsjesti u eko- prijateljskom smještaju, kušati eko domaće proizvode, „pohoditi“ eko plaže koje zbog čistoće dobivaju plavu zastavu te zaštićene prirodne rezervate.

eco domusSmještajni objekti koji su zadovoljili brojne postavljene kriterije, dobili su oznaku Eco Domus koju dodjeljuje županijski Upravni odjel za turizam.

Neki od kriterija su: društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko sredstava za pranje i čišćenje, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije, sortiranje i recikliranje otpada.

Oznaku Eco Domus u Istri trenutačno ima 53 privatnih smještajnih objekata i za sve one svjesne važnosti očuvanja prirode, predstavljaju pravo mjesto u odabiru budućeg godišnjeg odmora. Oni se nalaze diljem Istre, a idealan smještaj možete pronaći ovdje.

med pazinTijekom boravka u Istri, svakako kušajte neke od proizvoda iz domaće, eko proizvodnje. Takva proizvodnja uključuje ekološki, gospodarski i društveno opravdane proizvodno - tehnološke metode. Pa se, tako, među eko proizvodima mogu naći proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, meda, povrća, craft piva, lavande, vina i brašna.

Nemojte propustiti kušati vrhunske uzorke iz eko proizvodnje koji su ukusni i zdravi i koje ćete htjeti odnijeti kući i neprestano „isprobavati“. Počastite i svoje prijatelje i obitelj nekom od ovih posebnih delicija i pripomognite zaštiti prirode.
Popis proizvođača i njihove kontakte možete pronaći u brošuri.

Uz sve to, Istra se potrudila ponuditi svojim gostima i nekoliko nezaobilaznih eko muzeja koji osim očuvanja tradicije batana (Rovinj), tradicijskih običaja (Istrian de Dignan), kažuna (Park kažuna), nude i degustacije maslinovog ulja (Kuća istarskog maslinovog ulja).

Vjerujemo da će vas oduševiti i zaštićeni dijelovi prirode poput Nacionalnog parka Brijuni, parkova prirode Kamenjak i Učka te plaže s plavim zastavama koje Istri svojim prozirnim plavetnilom daju poseban štih i pozivaju na brčkanje, uranjanje i uživanje u dobrobiti morske vode.

Sigurni smo da nećete požaliti Dođite u Istru i djelujte zeleno!

Prikaži