Prirodne atrakcije

Kašteljir

Lokalitet Kašteljir prapovijesno je arheološko nalazište, a nalazi se ispod nekadašnjeg gradinskog naselja.


Pećine i polupećine na području Limske drage još su od prapovijesti služile kao prirodna utočišta prvim lovcima i sakupljačima, a plodna dolina s brojnim izvorima vode učinila je ovo područje idealnim za život.

Kašteljir je gradinsko naselje u blizini samog Kanfanara u čijoj se neposrednoj blizini nalazi niz manjih izvora vode, ali i ruševine crkve sv. Jakova Apostola i crkva sv. Agate.

Položaj Kašteljira bio je zanimljiv jer se nalazi na strateški važnom putu koji Limskom dragom vodi od mora (Limski kanal) prema unutrašnjosti Istre. Najstariji pronađeni ulomci posuda s Kašteljira dokazuju da se ovdje živjelo još u brončanom dobu. Prema dosad pronađenim nalazima, Kašteljir u rimsko doba nije bio nastanjen, ali se život ovdje ponovno vraća krajem 9. stoljeća kada je u blizini osnovan benediktinski samostan.

Zanimljivosti na Kašteljiru:
CRVENI MUKAČ (Bombina bombina)

Crveni mukač vrsta je iz porodice mukača. Ovaj zanimljivi vodozemac blago je toksičan, ponekad i za ljude. Vodena je vrsta i živi u bistrim vodama stajaćicama ili sporim tekućicama. Hrani se algama i vodenim biljem i strogo je zaštićena vrsta.

LIMSKA DRAGA
Limska draga je suha krška dolina valovitog oblika, nastavak morem poplavljenog završetka Limskog zaljeva i njegov kopneni nastavak. Proteže se sve do središta Istre, odnosno do Berma, i duga je oko 31 kilometar. U ovom krajobrazno značajnom području nalazi se i 26 špilja, 43 lokve, 4 izvora, brojne zaštićene biljne i životinjske vrste...

KAŠTELJIR NEKADA
Položaj Kašteljira u prošlosti je bio od iznimnog značaja zbog blizine izvora, a imao je i važnu ulogu zbog strateškog položaja koji je olakšavao nadziranje najlakšeg puta koji od mora vodi prema središtu Istre i obratno. Voda s izvora Kašteljira nekada je opskrbljivala domaćinstva Kanfanara i okolice, a tek nekoliko desetljeća unatrag na dragocjenu vodu s Kašteljira ljudi su sa svojim životinjama strpljivo čekali u redovima.

Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Kašteljir
Prikaži