Zelena Istra

Top 5 naj u Istri

Istra krije mnoge tajne, a također i neke rekorde. Uvjeravamo vas da, ako tijekom vašeg sljedećeg posjeta Istri pokušate pronaći sve što ćemo u nastavku navesti, upoznat ćete naš poluotok uzduž i poprijeko.

Najviši zvonik - Vodnjan
U Vodnjanu, koji se još naziva i „grad priča“, nalazi se najviši zvonik u Istri. Visok je 60 metara i nalazi se neposredno uz župnu crkvu Svetog Blaža. Ako želite istraživati sakralnu baštinu Istre, sigurno ćete primijetiti da su zvonici u Istri ili pripojeni, ili stoje odvojeno od crkve.
Još jedna posebnost zvonika u Vodnjanu krije se u tome što ima još jedan „naj“ u Istri: njegovo zvono najteže je u Istri, sa svojih 1845 kg.

Više o Vodnjanu otkrijte ovdje.

1551364257_9071
Najmanji grad na svijetu - Hum

Hum je grad koji se smjestio jugoistočno od Buzeta, a slovi kao najmanji grad na svijetu. Pitate se zašto?

Dopustite da vam objasnimo zbog čega je Hum vaša nezaobilazna točka tijekom vašeg posjeta Istri. Slovi kao najmanji grad na svijetu jer ima očuvane sve gradske institucije, a poznat je i po tome da upravo ovdje završava i spomen-kompleks glagoljici, nazvan Aleja glagoljaša, duga 7 km.

1551364257_3806
Najstarija maslina - Brijuni

Vjerujemo da ste već čuli ponešto o tisućljetnoj ljubavi između maslina i Istre.
Iako iza sebe ima više od 1.600 godina, najstarija maslina u Istri koja i dan danas krasi svojom ljepotom otok Veli Brijun te oduševljava brojne posjetitelje nacionalnog parka dokaz je da godine zaista nisu važne te da je ljepota bezvremenska.

Više o Nacionalnom parku Brijuni.

Najdulja rijeka - Mirna
Rijeka Mirna, koju krasi lijepo hrvatsko ime, duga je 53 kilometara što ju čini najdužom rijekom u Istri. Izvire u jugozapadnom dijelu Ćićarijskog pobrđa, a ulijeva se u Jadransko more pokraj Novigrada dok je najšira je na području Motovunske šume što čini već dovoljno razloga da otkrijete ovu ljepoticu prirodne baštine Istre.

1551364257_3717
Najveća životinja - Boškarin

Boškarin je naziv za istarsko govedo, koje slovi kao najveća autohtona životinja iz Istre.
To je radna životinja koja je u prošlosti pomagala čovjeku u poljoprivrednim radovima, a danas je visoko cijenjena pasmina goveda u čiju čast se odvija u smotra u sklopu lokalne manifestacije u Kanfanaru - Jakovlje, a bira se najljepši, najteži i najposlušniji boškarin.

Više o Jakovlji otkrijte ovdje.

Prikaži