Najbolji istarski maslinari

Oliveri

Kaštelir-Labinci

Opis u vodiču Flos Olei 2025

Oliveri je brand pod kojom obitelj Paulišić puni i plasira svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, proizvedeno na području Kaštelira, gradića smještenog u sjeveroistočnom dijelu porečke regije. Tvrtku je 2000. godine osnovao Dario, a danas njome uspješno upravlja Ivana Paulišić, koja s velikom pažnjom vodi 7 hektara specijaliziranih maslinika s ukupno 2.070 stabala, među kojima se nalaze brojne lokalne i strane sorte. U nedavnoj berbi ubrano je gotovo 275 kvintala maslina, što je rezultiralo s otprilike 35 hektolitara ulja.

Posebno izdvajamo izvrsno monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje Oliveri – Coratina, koje se vizualno ističe intenzivnom zlatno-žutom bojom s blagim zelenim nijansama te kristalnom bistrinom. Miris je čist, bogat i zaokružen, s izraženim biljnim notama artičoke, cikorije i salate. Okus je živahan, pun karaktera, s aromatičnim notama metvice i ružmarina, a završava jasnim tonovima badema i crnog papra. Gorčina je izražena, pikantnost naglašena, a sve je skladno povezano u harmoničnu cjelinu.

Oliveri je zaštitni znak gospodarstva Paulišić, koje pod tim imenom plasira svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno na području Kaštelira, malom mjestu smještenom u sjeveroistočnom dijelu poreštine. 2000. godine osnovao ga je Dario Paulišić, a danas se sastoji od 7 hektara maslinika s 2100 stabala i više od 50 različitih domaćih i uvezenih sorti. U posljednjoj berbi ubrano je 30 tona maslina, uz prinos od gotovo 4 tone ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Preporučujemo ekstra djevičansko ulje predstavljeno našem žiriju - Sangreal. To je ulje intenzivne bistre zlatnožute boje s blagim zelenim tonovima. Karakterizira ga jasna i zaokružena aroma, s bogatim biljnim tonovima artičoke, cikorije i zelene salate, te mirisnim notama mente i ružmarina. Okus je pun i kompleksan, s pikantnim elegantnim naznakama crnog papra i upečatljivim završetkom slatkog badema. Gorčina i oporost su prisutne i uravnotežene. Izvrsno se slaže s predjelima od pira, grahom kuhanim na pari, salatama od rajčice, pečenim krumpirom, pireom od lisičarki, tjesteninom s šparogama, škampima na buzaru, zapečenim iverkom, pečenom zečetinom, peradi na žaru, kozjim sirom.

Flos olei points: 97


Maslinici:


Broj stabala: 2070

Nagrade:

FLOS OLEI 2024
WR EVOO 2023
ATHIOOC 2024

Prisutan u inozemnim vodičima:

Prikaži