Istarska kuhinja

Istarska maneštra

Maneštra - žlica gospodarica dobre kužine

Maneštra, najpoznatije istarsko jelo "na žlicu", duboko je ukorijenjena u kulinarsku tradiciju Istre. Najčešće jelo na istarskim stolovima, u povijesti nerijetko i jedino, maneštra je danas opet u ponudi.

Osnovu svake istarske maneštre čine kuhani krumpir i grah, kojima se, osim suhog mesa, dodaje i nešto od sezonskog povrća, po čemu će se tako pripravljena maneštra i zvati: maneštra od bobići - od mladog kukuruza, maneštra od jačmika - od ječma, maneštra od slanca - slanutka, maneštra od koromača...

Kada se za pripravu maneštre koristi kiseli kupus ili kisela repa, tada govorimo o joti, tipičnom zimskom pijatu.

Posebna karakteristika istarskih maneštri je začinjanje "peštom". Pešt se priprema tako da se zajedno dobro "iskoše" panceta (suha slanina), češnjak i list peršina te se tako pripremljena pastasta masa doda u maneštru na samom početku kuhanja da bi se slanina dobro raskuhala.

Dodatna značajka istarskih maneštri bila je da se točno znalo koja vrsta suhog mesa, isključivo svinjskog, ide u koju maneštru. Najčešće korišten i najcjenjeniji "dodatak" maneštri bila je suha kost od pršuta.

No, ako se već moglo birati, onda: u jotu se obavezno stavljala suha panceta, uz slanac - suha svinjska rebra, uz jačmik - suhe svinjske nogice, uz koromač - suhi svinjski jezik...

 

Prikaži