Istarska kuhinja

Istarska maneštra

Top 10 istarskih maneštri

Pašta-fažo
To je jedina maneštra koja se priprema s tjesteninom. Najbolje je ako su to špageti. Dobro je u maneštru ubaciti komad pancete. Po želji, ako volite malo gušću maneštru, pri kraju kuhanja izgnječite malo krumpira i fažola.

Maneštra od bobića
Najpopularnija maneštra! Osnova joj je mladi kukuruz koji se nožem izreže sa klipa, te još jednom žlicom pokupi ono najslađe što ostane na klipu. U maneštri možete kuhati i par "klasunci" koje ćete pojesti nakon maneštre. Ako u maneštri nađete koji "muštac od trukinje", neka ostane. Danas se zahvaljujući konzerviranom povrću to jelo može jesti cijele godine.

Stupana trukinja
Maneštra od "stupane" trukinje sasvim je drugačija od mlađe posestrime. Kukuruz se "stupa“ u kućnoj stupi ili mlinu. Maneštra je gusta, dobra, no danas se više nitko ne bavi "stupanjem“.

Maneštra od slanca
Slanac ili slanutak specifičnog je, kako mu i ime govori slankastog okusa. Daje prekrasnu krem maneštru.

Maneštra od jačmika
Ta ječmena kaša ima najviše imena od svih istarskih maneštri: far, šen, zimac, ješprenj, ječmik, stupanje - sve su to imena za istu maneštru. Kažu da je ta maneštra izuzetno dobra za čišćenje probavnog trakta, maneštra je gusta, jaka i može joj se dodati raznog suhog mesa. Ako nemate dva lista lovora nemojte kuhati tu maneštru.

Maneštra od koromača
Izuzetan okus, lagano gorak, karakterizira tu maneštru. Oni koji vole pričati morbidne priče tvrde da je najbolji koromač s groblja. Birate samo najnježnije grančice biljke i isjeckajte na manje komadiće. U maneštru ubacite svinjski jezik.

Jota
Maneštra od kiselog kupusa nosi ime – jota (ne može se reći "maneštra od jote"). Ima izvanredan kiseli okus. U joti se kuhaju suha svinjska rebra. U nekim dijelovima Istre se posebno voli kiseli okus te se u druge maneštre kada je već u tanjuru stavi žlica octa.

Jota od ripe
U Istri se i repa kiseli i od te kisele repe (ripa) pravi se izuzetna jota. I tu je obavezan lovorov list i veće količine mesa.

Maneštra od friškega kapuza
Izuzetno laka maneštra od svježeg kupusa. Ova se maneštru začini s malo "kunšerve" ili joj se doda jedna blaga šalša u vidu zaprške. Osobito prija zimi. Kupus ne isjeckati na premale komadiće.

Mineštron
Mineštron je iznimka, u njega se stavlja svo povrće, što ga je više to bolje. Prava simfonija boja, okusa. Za dobar mineštron izbjegavati mesne dodatke. Greška je kuhati lovorov list u mineštronu.

Prikaži