Istarska kuhinja

Jedinstveni okusi mediteranske kuhinje

Otkrijte sve čari okusa i mirisa čudesne zemlje u kojoj, kako je to zapisao čuveni Kasiodor još 537. godine, “patriciji vode život bogova”


Istra, čudesni mediteranski poluotok kojeg okružuje bistro more, s turistički razvijenom obalom i čarobnom zelenom unutrašnjosti, nudi brojne kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti kao i nezaboravne panorame iz srednjovjekovnih gradića na brežuljcima. No, Istra krije i pravo bogatstvo okusa...

Carska trpeza od riba, školjki i rakova izronjenih iz tirkiznih Posejdonovih dubina ovdje se njeguje u suprotnosti sa samozatajnom šparugom i slavnim tartufom, podzemnim blagom otetim ravno s pladnjeva Hada. Kora domaćeg kruha moči se u tekuće zlato najboljeg maslinovog ulja na svijetu, a nepca plemene peharima najfinijih vina.

Nižući slasne zalogaje na ogrlici užitaka obuzet će vas polifonija okusa i mirisa kakvu do sada niste susreli. Zalogaji mora i zemlje ovdje ključaju u kotlu sreće nad vatrom strasti od maslina i trsova. Ružmarin, lovor, bosiljak i timijan što nehajno niču stazama kraljevski krune zalogaje što ih prinosite ustima. Uberete li stručak, još će dugo u sjećanjima mirisati na topli Mediteran.

Prepustite se! Bile to morske delicije ili slasni tartuf baš i kao zlatne kapi autohtone malvazije, mirisnog momjanskog muškata ili rubinskog terana kojim se nekoć krijepio i sam Casanova, vaša će nepca ove bogovske užitke zauvijek ugraditi u paletu nezaboravnih istarskih doživljaja.

Plodovi mora

Jela Zelene Istre

Jela Plave Istre

Samoniklo bilje i šparoge

Istarska maneštra

Prikaži