Itinerari

Gourmet itinerari Istrom

Središnja Istra

O regiji

Bajkovita priroda, gotovo mitski pejzaži i zanosni srednjovjekovni gradići središnje Istre probudit će u vama ono iskonsko, ono duboko, ono pravo prirodno zadovoljstvo! Središnja Istra jedna je od rijetkih mediteranskih regija koju krasi kvaliteta netaknutog prirodnog krajolika i bogatstvo baštine. Brojne drage i brežuljci stvorili su i raspršili mnoštvo naselja u čarobnim formama s gotovo nestvarnim vidicima.

Svi glavni cestovni pravci s istočne, zapadne i južne obale Istre vode u Pazin, administrativno sjedište Istarske županije u samom srcu istarskog poluotoka. Iz Pazina, preciznije iz njegova Kaštela, se nekoć upravljalo Pazinskom grofovijom, feudom austrijske kuće Habsburg. Današnja je namjena Kaštela je drugačija, u njemu se nalaze Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina. Pazin ima i poznatu udrugu pčelara koja organizira pčelarsku školu i tradicionalne Dane meda. U blizini Pazina (Gortanov brijeg) nalazi se i Edukacijski gastronomski centar Istre u kojem se, kroz kuharske radionice, podučava tradicionalnu i modernu istarsku gastronomiju. Nadalje, tu je Beram, jedan od najvažnijih centara srednjovjekovne glagoljaške pismenosti te Tinjan, poznat po svojim simbolima: kamenom suhozidu i lokvama, kosirima i rankunima, predaji i legendama ali i po tome što se još 2006. proglasio Općinom istarskog pršuta.

Više... Natrag

Rovinj

O regiji

Rovinj je romantični Mediteran, odredište svih onih koji žude za sentimentalnom atmosferom vremena koja su nepovratno prošla. Rovinj je svoj romantični život započeo na otoku čiji je skučeni prostor uvjetovao gradnju zbijenih kuća, uskih ulica i malenih trgova, još i danas nedirnutih modernim urbanizmom. Izrastao na svojoj bogatoj ribarskoj  tradiciji, Rovinj je postao prepoznatljiv po jedinstvenoj brodici  batani, pjesmama bitinadama ali i po spaciu, lokalnoj inačici konobe ili vinskog podruma u kojima su nekoć Rovinjci čuvali, kušali i preprodavali vino.

Danas se u Rovinju i u njegovoj bližoj okolici nalaze ponajbolji istarski restorani, Limski zaljev s uzgajalištem kamenica te stancija koja je član internacionalnog udruženja ekskluzivnih hotela i restorana Relais & Chateaux. Gotovo djevičanskom ljepotom odlikuju se i - Rovinju susjedne - Bale koje danas nude izvornu istarsku tradiciju i arhitekturu a nije zgoreg podsjetiti da upravo ovom Općinom prolazi i 45. paralela, što znači da su Bale smještene na najidealnijem mjestu - na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola. Tu je i Žminj, sjecište gotovo svih istarskih putova u kojem se održava Bartulja, najveća pučka fešta…

Više... Natrag

Južna Istra -

O regiji

Najveći grad na istarskom poluotoku nudi raznolike atrakcije kulturnim zanesenjacima. Bogati itinerar po pulskoj tritisućljetnoj prošlosti, koja potvrdu nalazi na svakom koraku u starogradskoj jezgri, započinje i završava rimskim amfiteatrom. Šetajući Pulom primijetit ćete mnoge spomenike rimske arhitekture: Slavoluk Sergijevaca iz 1. st. prije Krista, Herkulova i Dvojna vrata, Augustov hram te Malo rimsko kazalište u središtu grada.

Poseban će doživljaj biti odmor na glavnom gradskom trgu, Forumu, koji funkciju okupljanja čuva još iz vremena cara Augusta. Današnja se okupljanja događaju po konobama u pulskoj okolici s doista raznovrsnom ponudom: od šljuke i vepra do paštete od ugora i sirovih škampi. Ništa manje inspirativnija nije ni pulska okolica: od rta Kamenjak, najjužnijeg djela istarskog poluotoka u čijem se akvatoriju izlovi najviše rakovica; Medulina, jednog od najturističkijih gradova poluotoka; Fažane sa sardelom kao simbolom; Nacionalnog parka Brijuni kao jedinstvenog sklada čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta; Vodnjana nekoć važnog urbanog središta a danas sve zanimljivijeg ljubiteljima umjetnosti i kulture ali i obožavateljima djevičanskog maslinova ulja; pa sve do neotkrivene i atraktivna morske obale Marčane ili, pak, Barbana, tijekom povijesti gospodarom doline i mosta na rijeci Raši a danas čuvenog po svojoj viteškoj igri Trka na prstenac, fešti od vina i festivalu smokava.

Više... Natrag

Poreč

O regiji

Poreč se, u brojnim zapisima i literaturi, naziva gradom mozaikom zahvaljujući kulturi utemeljenoj s Eufrazijanom, čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO uzevši je pod svoje okrilje. No, kockice mozaika - ovog prelijepog grada - ne čini samo povijesna baština pohranjena u ovoj bazilici, to je i cijela gradska jezgra s pravilnim geometrijskim rasporedom ulica, Romanička kuća iz 13. stoljeća, barokni interijer Istarske sabornice itd.

Da bi mozaik poreštine bio upotpunjen nužno je dodati i Tar sa specifičnim ribarenjem u Tarskoj vali i proizvodnjom sira u okolici, višnjansku zvjezdarnicu i boškarina, vrsarski popis znamenitih gostiju s Giacomom Casanovom na čelu, Limski kanal, zaštićeni prirodni rezervat i uzgajalište kamenica. Jedan od najljepših pogleda u Istri pruža se iz Vižinade, tu možete uživati na obnovljenoj pruzi Parenzana, nekadašnjoj željezničkoj poveznici Poreča i Trsta. Uživat ćete i u vinima ovoga kraja, tu je najveći istarski vinski podrum ali i boutique podrumi iz kojih dolaze odlične malvazije i terani, narančasta i pjenušava vina, vrsne rakije, biske, medenice…

Više... Natrag

Labin itinerari

O regiji

Tamo gdje se zeleni brežuljci na istoku Istre sastaju s morem i stapaju se priroda i baština, tamo je raj za umjetnike, tamo su Labin i Rabac. Stari srednjovjekovni grad Labin rodni grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera, prepun je brojnih umjetničkih atelijera u kojima ćete osjetiti jedinstven osjećaj bivanja u umjetnosti. Nakon šetnje uličicama Starog grada, posjetite Gradski muzej s arheološkom i etnološkom zbirkom i modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe, obiđite memorijalnu zbirku Matije Vlačića Ilirika, zavirite u umjetničke atelijere, uživajte u prekrasnom pogledu s gradske Fortice na Rabac, Cres i okolicu Labina i upustite se u kupovinu po malim, elegantnim trgovinama. 

Danas poznato turističko ljetovalište Rabac sredinom 19. stoljeća je malo ribarsko selo sa svega desetak kućnih brojeva. Zbog lijepe uvale i pitoma kraja ubrzo ga posjećuju prvi izletnici. Turizam se u Rapcu brže počinje razvijati tek početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada to malo mjesto, zbog svojih prirodnih ljepota, dobiva laskavi naziv 'Biser Kvarnera'. Labinštinu, danas, ne pohode samo ljubitelji umjetnosti i prirodnih ljepota: u maloj Nedešćini raste, sve poznatiji, istarski šafran; u Kršanu se tradicionalno održava Festival samoniklog bilja; u Rapcu je sjedište najnagrađenijeg istarskog uljara, a cijela se Labinština diči tradicionalnim krafima, kuhanim ili prženim raviolima punjenim slatkim nadjevom od mladog kravljeg sira, grožđica, šećera, limunove korice i jaja.

Više... Natrag

Gornja Istra

O regiji

U svim bojama Istre - brand je destinacije sjeverozapadne Istre kojeg simbolizira prepoznatljiva četverobojna lepeza: plava boja predstavlja ponudu wellnessa  i morskih ljepota; narančasta označava sport ; zelenom se bojom ukazuje na bogatu ponudu prirodnih posebnosti i nagrađivanih kampova a ljubičastom poziva na uživanje vrhunske hrane i vina s ovog područja.

Kako bi kompletirali destinaciju Gornja Istra, ovoj smo raskošnoj lepezi pridodali i Buzet grad tartufa, Grožnjan grad umjetnika te slikoviti gradić na brežuljku, ovjenčan filmskom slavom – Motovun. Upoznati ćete područje s izvrsnim restoranima i autentičnim konobama, ovdje su „zacrtane“ prve istarske vinske ceste, ovdašnji su maslinari i uljari djevičanskom maslinovom ulju donijeli svjetsku slavu, ovdje se organiziraju festivali u čast: lignji, školjki, listova, divljih šparuga, tartufa…

Više... Natrag

Događaji i festivali -

Experience
Novigrad-Cittanova / 08.06 - 04.07.24

Ursulin vrt

Saznaj više
Experience
Novigrad-Cittanova / 21.06 - 24.06.24

Domaće je najbolje

Saznaj više
Experience
Dajla (Novigrad-Cittanova) / 22.06 - 24.06.24

Sv. Ivan Krstitelj

Saznaj više
Experience
Oprtalj-Portole / 23.06.24

Festival vatre

Saznaj više
Experience
Umag-Umago / 24.06 - 30.06.24

Zlatni lav

Saznaj više
Experience
Brtonigla-Verteneglio / 28.06 - 06.07.24

KipAR

Saznaj više
Experience
Poreč-Parenzo / 13.05 - 28.06.24

Free Poreč Riviera Bike Tours

Saznaj više
Experience
Poreč-Parenzo / 24.05 - 13.10.24

Izložba: ArachnoTerra

Saznaj više
Experience
Experience
Poreč-Parenzo / 11.06 - 18.06.24

Ekolo 6

Saznaj više
Experience
Poreč-Parenzo / 13.06 - 31.08.24

64. Annale: Živjele životinje

Saznaj više
Experience
Experience
Vrsar-Orsera / 10.06 - 16.09.24

Svijet zabave

Saznaj više
Experience
Rovinj-Rovigno / 15.06 - 29.06.24

Rovinj Handball Camp

Saznaj više
Experience
Vrsar-Orsera / 17.06 - 23.09.24

Razgled Vrsara na njemačkom jeziku

Saznaj više
Experience
Rovinj-Rovigno / 18.06.24

Feel the breeze of Rovinj

Saznaj više
Experience
Rovinj-Rovigno / 19.06.24

American Music Abroad

Saznaj više
Experience
Sveti Martin (Sveta Nedelja) / 12.07.24

Jazz va brojdi

Saznaj više
Experience
Kršan / 19.07 - 25.07.24

Dan općine

Saznaj više
Experience
Sveta Nedelja / 26.07.24

Baronova fešta

Saznaj više
Experience
Rabac-Labin / 01.10 - 06.10.24

CRO Race

Saznaj više
Experience
Plomin (Kršan) / 06.10.24

Bela nedelja

Saznaj više
Experience
Središnja Istra / 09.06 - 18.09.24

Central Istria free walk experience

Saznaj više
Experience
Središnja Istra / 30.06 - 30.08.24

Open Air Cinema

Saznaj više
Experience
Središnja Istra / 01.07 - 29.07.24

Putevima okusa središnje Istre

Saznaj više
Experience
Središnja Istra / 04.07 - 13.09.24

Central Istria Music Experience

Saznaj više
Experience
Tinjan / 12.07 - 13.07.24

Festival istarskog pršuta

Saznaj više
Experience
Experience
Experience
Experience
Fažana-Fasana / 22.06.24

More na stolu

Saznaj više
Experience
Medulin / 22.06 - 23.06.24

Hook & Cook

Saznaj više
Experience
Vinkuran (Medulin) / 26.06 - 28.06.24

Rocks & Stars @ Cave Romane

Saznaj više
Prikaži