Istarske medne točke

Ceste meda


I carica Marija Terezija u svoje je doba pčelarstvo učinila zaštićenim obrtom: “Da se pčelarstvo što skorije u narod raširi, oprašta se na sva vremena svakog poreza ili daće... “, piše u Patentu o pčelarstvu iz 1775. godine.

U Istri sve počinje u travnju kada pčelari prikupljaju voćni med i med maslačka koji se vrca do svibnja. Tada se košnice i pčelari, pravi nomadi, sele u potrazi za bagremom koji daje izrazito kvalitetan i ukusan med. U isto vrijeme pčele marljivo prikupljaju i nektar kadulje.

Naredna se akcija događa tek u lipnju kada se košnice sele u područja gdje ima kestena, a potom se, sredinom rujna, pčele vraćaju kući. Tada uglavnom posjećuju vrijesak i ostalo cvatuće bilje. Za one koji se s pčelarskom terminologijom susreću prvi put, vrcanje je zapravo postupak izdvajanja meda od košnica.

Med je zdrav, no koliko je zdrav - to vrijedi doznati. Obilazak vinskih cesta i cesta maslinovog ulja u Istri može se upotpuniti i posjetom cestama meda.

Na mednim točkama upoznat ćete čudesan svijet marljivih pčela koje stvaraju nezamjenjive proizvode - med, pelud, propolis, vosak, matičnu mliječ.

» Popis medara

Prikaži