Gourmet

Tartuf, gospodar okusa

Plodna zemlja središnje Istre krije  gljivu koja opčinjava i najprobirljivije sladokusce svijeta. Dođite u Istru i kušajte specijalitete oplemenjene nezaboravnim okusom tartufa!

U glinastoj zemlji središnje Istre stoluje tartuf, dobro skriveni gospodar okusa, koji iz tame vuče sve konce istarske gastronomije. Ova neugledna gomoljasta gljiva jednako opčinjava i vremešnu kuharicu stancije u unutrašnjosti i mladog chefa luksuznog hotela na obali poluotoka.

motovun tartufNazivaju ga afrodizijakom, istarskim zlatom i kraljem istarske gastronomije. U njemu su uživali još stari Rimljani, a danas je cjenjeniji nego ikada. Tradicionalna istarska kuhinja nezamisliva je bez njegove intenzivne arome koja obogaćuje fritaje i fuže. U vrhunskim istarskim restoranima on je vječna inspiracija za predjela, salate, glavna jela pa čak i deserte.

Krenite u lov na tartufe
Izvući tartuf iz njegovog podzemnog skloništa nije lak zadatak. Treba vam otporna odjeća dugih rukava i čizme za gacanje po vlažnoj šumskoj zemlji. Naš ljudski nos ne može nanjušiti tartuf ispod slojeva glinaste zemlje pa vam u tome moraju pomoći dresirani psi.

Tartufarski epicentar Istre je u Motovunskoj šumi, u dolini rijeke Mirne. Tartufarska zona proteže se na sjeveroistok do Buzeta i Lupoglava, jugoistočno uz rječicu Rašu na Labinštini i južno do Pazinštine.
Osim u potrazi za tartufima, u dolini rijeke Mirne možete uživati i u brojnim drugim vrhunskim istarskim iskustvima.

bijeli tartufKoje vrste tartufa se mogu pronaći u Istri?
Tartufi se razlikuju po obliku, boji, mirisu i okusu. Iako postoji šezdesetak vrsta tartufa, u Istri brojem i okusom dominiraju tri prepoznatljive vrste.

Tuber magnatum Pico - Plemeniti bijeli tartuf
Ovaj tartuf prepoznajte po okruglastom žutom tijelu prekrivenom zagasito crvenim mrljama. Gladak je ili lagano bradavičast. Pronađite ga u podnožju hrasta, vrbe, topole i lipe. Zbog specifičnog okusa i mirisa proglašen je kulinarskim kraljem. Konzumira se sirov.

crni tartufTuber melanosporum Vittadini - Plemeniti crni tartuf
Kuglasta je oblika, ponekad podijeljen na režnjeve. Crn je poput ugljena, a površina mu je prekrivena spljoštenim bradavicama koje su na vrhu udubljene i uzdužno kanalaste. Sakupite ga u podnožju stabala hrasta, lješnjaka i crnog graba. Zbog specifičnog okusa i aromatičnog mirisa vrlo je cijenjen u kulinarstvu, a Francuzi ga smatraju najkvalitetnijim crnim tartufom.

Tuber aestivum Vittadini - Ljetni tartuf
Prepoznat ćete ga po kuglastom tijelu crne površine, poprečno prekrivene piramidastim, dobro vidljivim bradavicama. Ovaj najbrojniji tartuf u Istri pronađite u podnožju hrasta, lješnjaka, topola, bukvi i borova.

tartufi
Okusite Izvorni tartuf
Ako ste gurman koji nije raspoložen za samostalnu potragu za tartufima, odaberite jedan od vrhunskih restorana kojima je tartuf alfa i omega.

U klub Izvorni tartuf - Tartufo vero spadaju isključivo konobe i restorani koji tartuf tretiraju kao kralja gastronomije. Vrhunski kuhari ovih restorana i konoba poznaju sve vrste istarskih tartufa i koriste ih kao inspiraciju za gastronomska remek-djela koja će vas potaknuti da se vratite u Istru. Odaberite svoju kulinarsku oazu Izvornog tartufa!

Prikaži