Gourmet

Top 5 namirnica za savršeno gastro proljeće u Istri

Istra, predivan mediteranski poluotok, krije i pravo bogatstvo okusa. Istarska kuhinja u proljeće nudi odlične domaće namirnice u kombinaciji sa samoniklim biljem te proizvodima dobivenim od domaćih životinja. Neka vam ove namirnice budu inspiracija za savršeni istarski gastro stol u proljeće!

ravioli sparugeŠparoga, kraljica zdravlja
Dolaskom proljeća počinju rasti divlje šparuge, a čiji se izboji beru u priobalnom području. Imaju specifičan miris i gorkasti okus. Simbol je vitalnosti i zdravlja te ima počasno mjesto na istarskoj trpezi. Sa sezonom šparuga održava se i Šparugada, a najpopularniji način na koji se pripremaju šparuge u Istri su one u fritaji, odnosno omletu sa svježim jajima.

Špaleta giravolta
Plećka ili špaleta se u Istri suši na sličan način kao i pršut. Za vrijeme Uskrsa se priprema na giravolta način. To znači da se deblje narezane ploške preprže u tavi na zagrijanom maslinovom ulju, kratko na svakoj strani, tek toliko da promijene boju. Pred kraj se špaleta podlije s malo malvazije i poslužuje se topla. Mnogi pripremaju špaletu i u fritaji sa šparogama.

marmelada
Ljekovita bazga
U svibnju i lipnju cvate stablo bazge, a njezini mirisni bijeli cvjetovi mogu se pržiti u tijestu dok se njezine bobice prerađuju u marmeladu. U Istri se najčešće radi sirup od cvjetova bazge, a koji se kasnije poslužuje kao slatki osvježavajući napitak. Sušeni cvijet služi i za pripremu čaja koji se koristi kod pojave prvih simptoma gripe, prehlade i upale grla. Bazga se zbog detoksikacijskih svojstava preporučuje i kao pomoć u mršavljenju!

Radić "primo tajo“
Prvi rezani radić tzv. "primo tajo" je blag i nema onaj blagi gorkasti okus koji dobije kod drugih rezanja. U Istri se kao proljetni ručak priprema začinjen s maslinovim uljem i octom, ali se također često priprema i s dodanim kuhanim krumpirom. Izvrstan je to i niskokaloričan zasitan obrok kojeg svi vole.

skuta
Skuta, prava poslastica!
Skuta je zdrava i lagana sezonska namirnica od sirutke. Blagog je okusa te se baš zbog toga može kombinirati na mnogo načina. Odličan je sastojak raznih slatkih i slanih jela. Možete ju kušati na najjednostavniji način uz krišku domaćeg kruha i maslinovog ulja, ali i kao sastojak rižota i jela s tjesteninom ili pak kao desert.

Želimo vam dobar tek uz fritaju sa šparugama, špaletu giravolta, tjesteninom sa skutom ili marmeladom od bazge!

Prikaži