ISTRA INFO COVID-19 X

Gourmet

Top 5 slatkih gastronomskih delicija u Istri

Istarska gastronomija ne nudi mnoštvo slastica, ali se može pohvaliti ovim stvarno posebnim za koje se koriste vrhunske namirnice. Fritule su tradicionalno slastica za karneval, cukerančići za svadbe, Božić i Uskrs, kroštule za svatove, pinca za Uskrs, a povetica za Uskrs i Božić. Bumbarska torta se priprema za Božić i Uskrs te sva važna događanja. Pronađite njihove recepte, naučite ih pripremati i oduševite ukućane.

istrian cookiesHrskavost kroštula koja oduševljava
Kroštule su tradicionalni kolač diljem hrvatske obale pa tako i u Istri. Uživajte u njihovom finom i okusu i hrskavosti jer kad ih krenete jesti, ne možete se zaustaviti! Često ih se može vidjeti na raznim proslavama, jer ne samo da su ukusne, nego i jako lijepo izgledaju. Prepoznat ćete ih po žutozlaznoj boji i neobičnom obliku.

Fritule su tradicionalno slastica za karneval
Istarska kuhinja nezamisliva je bez fritula koje ćete uvijek moći pronaći na stolu na zabavama i manifestacijama. Iako se najviše konzumira u zimskim mjesecima, ni ljeti nije zaboravljena kao odlična i brza slastica za pripremu.

Fritule možete nadjenuti čokoladom, šećerom ili šarenim mrvicama. Neki vole jednostavno tijesto, a neki pak u njega dodaju grožđice, malo rakije, naribane jabuke, kandirano voće.
Odaberite ono što najviše volite ili jednostavno svaki put pripremite drugačiju varijantu!

pazinski cukerancic
Pazinski cukerančići - svadbeni kolačić
Tradicionalni cukerančić posebno je specifičan za središnju Istru i Pazinštinu.
Žene su se nalazile kako bi cukerančiće radile kao svatovski kolač, a danas ćete ga pronaći i na slavljima poput krštenja, pričesti i krizmi, ali i za Uskrs i Božić.

Kako bi ga sačuvali i zaštitili, pazinski cukerančić i njegova priprema nalazi se na na listi nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske.
On ima i svoju malu tajnu, tradicionalno se peče pod pekom.

Bumbarska tortaBumbarska torta
Sigurno vas je zaintrigirao naziv te ste pomislili kakva li je to torta? Riječ je o jako ukusnoj torti pripremljenoj od samo tri sastojaka: jaja, šećera i badema. Kako se tradicionalno priprema u gradu Vodnjanu, od tuda dolazi i njeno ime jer su stanovnici Vodnjana koji govore istroromanski (istriotski) dobili nadimak „bumbari“.

Ukusna povetica za sve gurmane
Riječ je o kolaču od dizanog tijesta koji se u Istri tradicionalno radi za Božić i Uskrs. Osnovna razlika između orehnjače i povetice je u tome što se u poveticu najčešće dodaju jabuke koje nikad ne nadjačaju okus oraha već kolaču daju sočnost. U nekim krajevima Istre u nadjev za poveticu se samo stavljaju jabuke ili orasi, a negdje sir ili skuta.
Nama su sve varijante primamljive, samo neka je slatko!

Prikaži