Vina Istre

Istarski vinski preporod

Već 1884. godine širom Istre osnivaju se zadruge čiji je zadatak bio, među ostalim, i prerada grožđa. Veliki doprinos, osobito u kvalitativnom napretku vinifikacije Istre, dali su moderni podrumi u tzv. Cantine sociali u Bujama, Brtonigli, Motovunu, Novigradu, Poreču, Rovinju i Umagu, gdje su proizvođači grožđa cjelokupni urod davali na preradu.

Prva veća priznanja istarska vina dobivaju na Velikoj svjetskoj izložbi vina 1902. godine u Torinu, gdje su proglašena među najboljima na svijetu, odmah iza tadašnjih vinskih velesila Španjolske i Francuske. Riječ je bila o crnim vinima, poglavito teranu koji je tada prevladavao u vinogradarskom sortimentu Istre.  

Malvazija istarska, danas najzastupljenija sorta, svoj prvi javni nastup imala je na Velikoj jubilarnoj gospodarskoj izložbi 1891. godine u Zagrebu.

I smotre vina kao manifestacije na kojima se vina ocjenjuju i nagrađuju, u Istri imaju dugu tradiciju. “Javni pokus istarskih vina, koji će biti prvi svoje vrsti u ovoj pokrajini” organiziralo je 27. i 28. studenog 1901. pazinsko “Gospodarsko družtvo”.

Prikaži