Vina Istre

Vin de rosa

Vodnjan je stoljećima proizvodio posebno vino koje su spominjali brojni povjesničari i književnici prošlosti kao što su Tomaso Luciani, Marco Tamaro, Gabriele D’Annunzio, Pietro Sansa, Pompea Fabro i drugi, desertno vino koje se i danas proizvodi u malim količinama, vin de rosa.

Proizvodilo se od grožđa vinove loze s izuzetno malog područja između Bala, Vodnjana i Peroja s tamno roza bobicama od kojih se, nakon brižljive obrade i dugog dozrijevanja, dobivalo vino slatkastog okusa koje se punilo u boce i čuvalo za važne događaje.

Ovo je vino istarski specijalitet koji se, barem u svojoj izvornoj kvaliteti, rijetko može pronaći u
prodaji budući da se proizvodi u malim količinama.

Nježno ružičaste je boje, slatkog okusa i izuzetno ugodnog mirisa ruže. Udio alkohola je 10-12 vol.%, čuva se u bocama, po mogućnosti u mraku podruma.

Serviralo se obično na kraju objeda prilikom velikih obiteljskih slavlja (svadbe, krštenja, krizme), velikih godišnjih blagdana (Uskrs, Božić, Nova godina) ili se čuvalo kako bi se poklonilo važnim ličnostima kao što je liječnik, bilježnik ili kakav poseban gost.

Nekada se vin de rosa koristio i u vrijeme oporavka od bolesti, kako bi se nadvladala slabost izazvana povišenom temperaturom nakon gripe ili nakon poroda, nudeći osobi koja je još u krevetu, zdjelicu dobre juhe u koju se dodao prst vin de rosa. Narodna medicina tvrdila je da je hranjivo i da se bori protiv slabosti.

Prikaži