Savjeti za turiste

Savjeti za turiste

Prijava boravka
Kada se prijavite u hotel, hostel, kamp ili apartman, automatski ćete biti registrirani kod policije, što je zakonski propisano. Ukoliko odsjedate kod prijatelja molimo vas da učinite to osobno. U periodu od 24 sata registrirajte se u vama najbližoj policijskoj stanici ili turističkoj zajednici ukoliko dolazite iz zemalja EU i nemojte zaboraviti ponijeti svoju putovnicu. Ljubazno ćete biti zamoljeni da popunite nešto papirologije, procedura koja je bitna za vašu osobnu sigurnost i koja vam pomaže prebroditi ikakve neugodnosti koje se mogu dogoditi dok ste na odmoru.

Putne isprave
Zemlje članice Europske unije (EU) jedonoglasno su 8. prosinca 2022. odobrile ulazak Hrvatske u Schengen od 1. siječnja 2023. godine.
Schengensko područje omogućuje slobodno putovanje među državama članicama, bez prolaska graničnih kontrola.
Ulazak Istre/Hrvatske u sastav schengenskog prostora označave ukidanje graničnih kontrola između Hrvatske i 22 zemlje članice Europske unije te četiri države izvan EU: Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske.
Putovanje unutar država članica Schengena od 1. siječnja 2023. odvijat će se bez granične kontrole na kopnenim i pomorskim prijelazima, dok će se kontrole u zračnim lukama provoditi do 26. ožujka 2023. godine.
Iz ostalih država koje nisu članice schengenskog prostora, ulazak u Hrvatsku moguć je uz predočenje osobne iskaznice, važeće putovnice ili valjane vize.
Turisti mogu boraviti u Republici Hrvatskoj do tri mjeseca.
Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj najduže 90 dana u vremenskom razdoblju od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska.

Vize
Građani europskih zemalja, neovisno o tome jesu li njihove države članice Europske unije ili ne, za dolazak u Hrvatsku ne trebaju imati vizu. Jedine iznimke pritom su Ruska Federacija, Bjelorusija i Republika Turska. Građani većine neeuropskih zemalja vjerojatno će morati pribaviti vizu u skladu sa sporazumima između Hrvatske i njihove domovine.
Pregled viznog sustava koji vrijedi između Hrvatske i drugih država dostupan je pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na stranicama:
» Pregled viznog sustava 

Carina
Carinski propisi Republike Hrvatske usklađeni su s propisima zemalja Europske unije.
Putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage, uključujući hranu, lijekove, oružje, i ostale stvari sukladno načinu kako to propisuju carinski propisi.
Detaljne upute odnosno obavijesti o unosu pojedinih predmeta, biljaka, životinja u Hrvatsku mogu se pronaći na internetskim stranicama Carinske uprave Ministarstva Financija: www.carina.gov.hr.

Kućni ljubimci
Putovanje s kućnim ljubimcem moguće je uz posjedovanje potrebne veterinarske dokumentacije o njihovom zdravstvenom stanju.
Europska putovnica za kućne ljubimce standardizirana je te nužna isprava koja sadrži opis životinje, kod u mikročipu ili na tetovaži te podatke o povijesti cijepljenja protiv bjesnoće, kao i podatke za kontaktiranje vlasnika odnosno veterinara koji ju je izdao. Putovnicu izdaju ovlašteni veterinari i važeća je dokle god svojeg ljubimca redovito cijepite protiv bjesnoće.
Ako putujete iz zemlje ili područja izvan EU-a vaš kućni ljubimac mora imati Certifikat Europske unije o zdravlju životinja. Certifikat koji sadrži ime, podatke o ljubimcu te povijest cijepljenja protiv bjesnoće, ovlašteni veterinar u matičnoj zemlji mora potvrditi najviše 10 dana prije dolaska u Hrvatsku.
Detaljne informacije:
»» Propisi EU-a o putovanju s kućnim ljubimcima i drugim životinjama u EU 

Novac
Republika Hrvatska je od 1. siječnja 2023. godine članica europodručja što znači da se ukidaju kune (HRK) te da je je euro (€) nova službena valuta i zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.
Euro je zajednička valuta Europske unije i jedan od glavnih simbola europske integracije. Hrvatska je uvođenjem eura postala 20. država članica europodručja.  
Dvojno iskazivanje cijena u Hrvatskoj, odnosno istovremeno označavanje cijene u eurima i kunama, obavezno je sve do kraja 2023.

Zamjena kuna/HRK u eure
Ukoliko ste naši stalni gosti pa kod sebe još imate kune/HRK - ne brinite: novčanice i kovanice možete zamijeniti za eure tijekom cijele 2023. godine i to bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije: 1€ = 7,53450 HRK

Broj novčanica i kovanica kuna/HRK koje se mogu besplatno zamijeniti ograničen je na najviše 100 novčanica i 100 kovanica. U jednoj transakciji može se zamijeniti i više od 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna, ali uz moguću naplatu naknade.  

Od 1. siječnja 2024. gotovina u kunama/HRK moći će se zamijeniti za gotov novac u eurima samo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) i to novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovanice do kraja 2025. godine.Opširnije: hnb.hr/novac

Vremenska zona
GMT plus jedan sat u zimi te GMT plus dva sata ljeti.

Električna energija
Voltaža na gradskoj strujnoj mreži je 220 V, frekvencije 50 Hz, tako da posjetitelji iz SAD-a moraju upotrebljavati transformator, a posjetitelji iz Velike Britanije adapter za europsku strujnu mrežu kako bi mogli koristiti svoje električne uređaje.

Državni praznici i blagdani u Hrvatskoj 2024.
01.01. Nova Godina
06.01. Sveta tri kralja
31.03. Uskrs, prva nedjelja nakon prvog proljetnog punog mjeseca [promjenjivi datum]
01.04. Uskrsni ponedjeljak, drugog dana Uskrsa
17.04. Izborni dan u Hrvatskoj
U srijedu 17.04.2024. u Hrvatskoj se održavaju parlamentarni izbori te će to biti neradni dan 
01.05. Praznik rada
30.05. Dan državnosti
30.05. Tijelovo - Svetkovina Tijela i Krvi Kristove, 60 dana ili deveti četvrtak nakon Uskrsa [promjenjivi datum]
22.06. Dan antifašističke borbe
05.08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15.08. Velika Gospa
01.11. Svi Sveti
18.11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje
25.12. Božić
26.12. Sveti Stjepan

Tijekom državnih praznika sve javne ustanove su zatvorene

Prikaži