ISTRA INFO COVID-19 X  

Savjeti za turiste

Savjeti za turiste

Prijava boravka
Kada se prijavite u hotel, hostel, kamp ili apartman, automatski ćete biti registrirani kod policije, što je zakonski propisano. Ukoliko odsjedate kod prijatelja molimo vas da učinite to osobno. U periodu od 24 sata registrirajte se u vama najbližoj policijskoj stanici ili turističkoj zajednici ukoliko dolazite iz zemalja EU i nemojte zaboraviti ponijeti svoju putovnicu. Ljubazno ćete biti zamoljeni da popunite nešto papirologije, procedura koja je bitna za vašu osobnu sigurnost i koja vam pomaže prebroditi ikakve neugodnosti koje se mogu dogoditi dok ste na odmoru.

Putne isprave
Za ulazak u Republiku Hrvatsku strani državljani moraju imati putovnicu ili neki međunarodno priznat identifikacijski dokument.
Građani EU/EEA za ulazak u RH mogu koristiti i valjanu osobnu iskaznicu.
Turisti mogu boraviti u Republici Hrvatskoj do tri mjeseca.
Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj najduže 90 dana u vremenskom razdoblju od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska.

Vize
Svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku.
U skladu s viznim sustavom Vlade Republike Hrvatske, viza je potrebna za strance koji dolaze iz zemalja čijim je državljanima potrebna viza za ulazak u Republiku Hrvatsku. Vizu je potrebno pribaviti prije ulaska u Republiku Hrvatsku. Vizu u pravilu izdaje diplomatska misija, odnosno konzularni ured Republike Hrvatske.
Pregled viznog sustava koji vrijedi između Hrvatske i drugih država dostupan je pri Ministarstvu vanjskih poslova na stranicama www.mvep.hr:
» Pregled viznog sustava 

Carina
Carinski propisi Republike Hrvatske usklađeni su s propisima zemalja Europske unije.
Putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage, uključujući hranu, lijekove, oružje, i ostale stvari sukladno načinu kako to propisuju carinski propisi.
Detaljne upute odnosno obavijesti o unosu pojedinih predmeta, biljaka, životinja u Hrvatsku mogu se pronaći na internetskim stranicama Carinske uprave Ministarstva Financija: www.carina.gov.hr.

Kućni ljubimci
Prenošenje kućnih ljubimaca preko granice moguće je samo uz posjedovanje potrebne veterinarske dokumentacije o zdravstvenome stanju životinja, pri čemu psi i mačke moraju biti označeni mikročipom. Unos do pet kućnih ljubimaca može se obaviti preko graničnih prijelaza koji su odobreni za promet određenim kućnim ljubimcima dok se prenošenje većeg broja životinja mora obaviti preko prijelaza na kojima se nalazi granična veterinarska inspekcija.
» http://croatia.hr/hr-HR/Putovanje-Hrvatskom/Korisne-informacije

Novac
Valuta koja se upotrebljava u Istri/Hrvatskoj je kuna, 1 kuna = 100 lipa.
Postoje kovanice od 5, 10, 20, 50 lipa te kovanice od 1, 2 i 5 kuna:
i novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1.000 kuna:
» www.hnb.hr/novac

Vremenska zona
GMT plus jedan sat u zimi te GMT plus dva sata ljeti.

Električna energija
Voltaža na gradskoj strujnoj mreži je 220 V, frekvencije 50 Hz, tako da posjetitelji iz SAD-a moraju upotrebljavati transformator, a posjetitelji iz Velike Britanije adapter za europsku strujnu mrežu kako bi mogli koristiti svoje električne uređaje.

Državni praznici i blagdani u Hrvatskoj
01.01. Nova Godina
06.01. Sveta tri kralja
17.04. Uskrs
18.04. Uskrsni ponedjeljak, drugog dana Uskrsa
01.05. Praznik rada
30.05. Dan državnosti
16.06. Tijelovo - Svetkovina Tijela i Krvi Kristove, 60 dana ili deveti četvrtak nakon Uskrsa
22.06. Dan antifašističke borbe
05.08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15.08. Velika Gospa
01.11. Svi Sveti
18.11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
25.12. Božić
26.12. Sveti Stjepan

Tijekom državnih praznika sve javne ustanove su zatvorene

Prikaži