Fešta smokve i smokvenjaka
U podneblju Istre smokva predstavlja ukusnu osvježavajuću ljetnu voćku, a sušena smokva posuta šećerom u prahu omiljena je zimska poslastica. U priobalju je sastavni dio rituala izražavanja dobrodošlice nuđenje gosta rakijom i suhim smokvama. Prikladno će se, na barbanskoj placi u sklopu Fešte smokve i smokvenjaka, na maštovito uređenim štandovima, nuditi marmelade i rakije od smokava, sušene smokve i mnoge slastice pripremljene od njih. Na svakom stolu će vas dočekati nezaobilazni smokovnjaci koje su još davnih dana pravili naši stari. Posjetitelji će imati priliku kušati Hlibe od smokav, a samo će pravi sretnik uspjeti saznati koji strogo čuvani recept od izlagača. Ove prave domaće delicije bile su nekoć simbol siromaštva, a danas svojom kvalitetom promoviraju Barban u svijetu gastronomije.
Program 2024
14:00
Otvaranje Fešte: KUD Barban i Barbanske mažoretkinje
18:00 – 19:00
Kreativni kutak za djecu
17:00 -19:00
Radionica Čentrin & Wine
Šterna iza crkve
U sklopu. Fešte smokve i smokvenjaka održava se i jedinstvena radionica. Vodit će vas iskusne majstorice u heklanju, ali i mlađe snage, korz dvije grupe - početničku i naprednu.
Igla i konac su osigurani! Malo smokve, malo vina, malo čentrina…
Sudjelovanje je besplatno, ali prijava je obvezna zbog ograničenog broja mjesta na sljedećem linku: https://forms.gle/ZXxNLTYod6hqM7nR7
19:00
Proglašenje NAJsmokvenjaka
Ručenje po starinski
Bambus bend & DJ kriza