Žminjska štuorija

Tijekom ljetnih mjeseci žminjska Turistička zajednica svake srijede organizira besplatan razgled mjesta uz vodiča na engleskom jeziku.  

Okupljanje je ispred ureda Turističke zajednice, kraj srednjovjekovne Kule, a kroz jednosatni obilazak upoznat ćete povijest Žminja i njegove stanovnike, njihove običaje i jezik, sakralnu i svjetovnu graditeljsku baštinu, uz 'štuoriju' (priču) o tome kako su Žminjci kroz stoljeća živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli i gdje to sve i danas možete pronaći i doživjeti.  

Od Kule vas ruta vodi do Čakavske kuće i poznate žminjske šterne, a nastavlja se drevnom kamenom ulicom Štrada. Nakon obilaska Kanoničke kuće, kapele sv. Trojstva i crkve sv. Antuna, obilazak završava na mjesnom placu Zad kaštela gdje goste dočekuju štandovi s delicijama lokalnih proizvođača: kolači slastičarnice Erman, povrće OPG-a Povratak prirodi, kobasice OPG-a Žminjski gušti te rakije i likeri destilerije Frane.  

Uz kušanje domaćeg kruha možete pogledati i kako se pripremaju tipične lokalne tjestenine, makaruni i fuži te poslušati priču o žminjskoj kavi, naravno, uz degustaciju!  

Doznat ćete i što su to Kristova kruna i Žminjski rićin! Pod jednim se imenom krije tradicijski žminjski kolač, a pod drugim replika naušnice, arheološkog nalaza sa starohrvatskog groblja u Žminju.  

Uživajte u Žminjskoj štuoriji!
Polazak: 10:00 sati ispred ureda Turističke zajednice Žminj    

Posebne ponude  

Posjet špilji Feštinsko kraljevstvo: Naučite žminjski govor u 5 minuta i osvojite besplatnu ulaznicu za posjet špilji Feštinsko kraljevstvo. Žminjski govor je zaštićeno kulturno dobro, vrijedna nematerijalna baština. Nakon male škole, koja će vas zasigurno razveseliti dok pokušavate izgovoriti pomalo neobične glasove, gosti koji najbolje savladaju zadane fraze bit će nagrađeni besplatnim ulaznicama za posjet obližnjoj špilji.  

Vožnja quadom: Sudionici vođenog obilaska Žminjske štuorije mogu ostvariti popust na vožnju quadom. Popust se odobrava isključivo za suvozača u vođenoj turi quadovima u organizaciji tvrtke Quad experience Istra uz kupljenu kartu za vozača po punoj cijeni.  

Prikaži