Wine Day - Dan vina u Istri

Posljednju nedjelju u svibnju i ove godine provedite u Istri uz vedar vinski dan -  pripremite se za vrhunsko vinsko iskustvo i podržite sadnju novog vinograda terana!

Na Dan vina - Wine Day svi vinoljupci, kao i oni koji će to tek postati, imaju priliku posjetiti nekog od istarskih vinara i saznati kako proizvode vrhunska i svjetski poznata vina, kombinirajući suvremeno s tradicijom. Svi željni putovanja vinskim cestama uz degustaciju najboljih vina i više su nego dobrodošli!

Dan otvorenih vinskih podruma
održava se na području cijele Istre
26. svibnja 2024. od 10 do 19 sati

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Malvazije istarske, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet sauvignona do odličnih kupaža, kao i pobjednička vina s netom održane međunarodne izložbe Vinistra - nedvojbeno za svakog po nešto.

Dan vina u Istri nudi priliku da zavirite u atraktivne i autentične vinarije, unikatne kušaonice i obiteljska imanja gdje će vas dočekati ljubazni domaćini uz zanimljive vinske priče i degustacije, ali i mogućnost kupovine vrhunskih butelja.

Istovremeno, nekoliko vinarija će pored vina na kušanje ponuditi i destilate iz vlastite proizvodnje, a u Dane otvorenih vrata uključuje se i sve više proizvođača isključivo jakih alkoholnih pića pa vjerujemo da ćete s izleta vratiti i s nekom od zaista atraktivnih etiketa istarskih rakija ili likera kao što su biska, medica ili teranino.

Za posjet vinarijama i destilerijama potrebno je:
o   odabrati vinariju/destileriju koju želite posjetiti
o   rezervirati termin e-mailom
o   kupiti ulaznicu

Kupovinom ulaznice po simboličnoj cijeni od 10 eura podržavate povijesnu sadnju novog vinograda s klonskom selekcijom terana  na vrhunskoj mikrolokaciji.  

Riječ je o projektu vrijednom više od 100 tisuća eura koji traje 10 godina, a realizira ga Udruga vinara i vinogradara Istre u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Namjera je da se iz starih vinograda terana selektiraju bezvirusni elitni trsovi kako bi se podigla proizvodnja ove jedinstvene autohtone sorte na višu razinu. Ovim su projektom vinari ujedinjeni u želji da teran, koji već sada ima iznimne karakteristike, postigne još bolje rezultate.

Ulaznica uključuje tri degustacije u svakoj vinariji/destileriji, a broj lokacija koje možete posjetiti nije ograničen.

Sve potrebno za sudjelovanje na Wine Dayu u Istri možete učiniti brzo i jednostavno na web stranici udruge vinara Vinistra: Vinistra.hr/hr/dan-otvorenih-podruma-2024

Važno: 
Posjetitelji mogu sudjelovati u degustaciji samo uz prethodnu rezervaciju termina u vinariji koju žele posjetiti jer su mjesta ograničena. Bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti posjetitelje.


Cheers! Alla salute! Zum Wohl! Prost! Živjeli! Čin-čin!

»» Doznajte više o tradiciji obilježavanja Dana vina u svijetu i u Istri

 

Prikaži