Arena Pula

Arena, biser rimske arhitekture

Najistaknutiji povijesni spomenik Pule svakako je rimski amfiteatar, šesti po veličini u svijetu, poznat pod imenom Arena. Smješten blizu obale, sadašnji oblik dobiva sredinom 1. stoljeća, premda je gradnja počela stotinjak godina ranije, paralelno sa sustavnim doseljavanjem Rimljana u Istru i stvaranjem njihovih prvih kolonija.

Arena se nalazi na padini brežuljka. Elipsastog je oblika, promjera 132,5 i 106 m, a nekadašnje gledalište moglo je primiti oko 25.000 posjetitelja. Ovalno borilište ima promjere 66 i 40 metara, dok su se u pomoćnoj prostoriji ispod njega držali kavezi za životinje i druga pomagala za spektakle koji su se priređivali u Areni - od gladijatorskih borbi i lova na životinje pa sve do javnih izvršenja smrtne kazne izvođenjem osuđenika pred divlje zvijeri.

U 18. stoljeću za Arenu se počinju zanimati istraživači rimske umjetnosti, dijelom i zato što jedina među amfiteatrima ima četiri pravokutna tornja ugrađena u vanjski zid. U tornjevima je bilo drveno stubište kojim se dolazilo do vrha, a služili su i za statičko učvršćenje. U svjetskim je razmjerima značajna i zbog odlično očuvanog vanjskog pročelja te arhitektonskih elemenata i detalja na četvrtoj etaži.


» Pula, najveći grad u Istri
» Opširnije o Istri

 

 

 

Prikaži