ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Istarska vina uvrštena u najpoznatiji talijanski vinski vodič Vinibuoni d'Italia

VinibuoniZvučna vina iz Istre uvrštena su u najpoznatijem talijanskom vinskom vodiču Vinibuoni d'Italia Touring Cluba Italia koje je objavilo 16. izdanje. Među 441 okrunjeno autohtono vino s najvišom ocjenom (krunom), u najvišoj kategoriji svrstana su i pet vina iz Istre. Devetu godinu zaredom vodič objavljuje selekciju najboljih vina hrvatske Istre, kao sintezu onih najbolje ocijenjenih od strane komisije na čelu s koordinatorom Stefanom Cosmom te od strane sudaca međunarodnog natjecanja ‘Svijeta malvazija’ u Poreču, prema kojem se dodjeljuju nagrade na Vinistri, izložbi vina.

Ukupno 21 vinarija uvršteno je u ovogodišnjem izdanju. Najviše ocjene koje Vinibuoni d'Italia dodjeljuje vinima označene su krunom, a u sklopu ovog 16. izdanja okrunjeno je čak pet istarskih vina: Malvazija Istarska Virgo 2013. i Malvazija Istarska 2017. vinarije Capo, Malvazija Istraska 2016 vinarije Meneghetti, Malvazija Istarska Prima Luce 2017 vinarije Cossetto te Teran Gran Riserva 2013 vinarije Zigante.

Vinibuoni d’Italia inspiriran je talijanskom vinarskom tradicijom te usmjeren na valorizaciju lokalnih korijena, teritorija i tipičnosti. Radi se o jedinstvenom vodiču na talijanskoj i međunarodnoj sceni jer je jedini koji je posvećen vinima proizvedenih iz autohtonih sorti vinove loze koja je prisutna na teritoriju više od 300 godina. Temelji se na izvanrednom procesu odabira uz predanost i transparentnost. Zapravo, više od 80 degustatora surađuje s 21 radnim povjerenstvom koje djeluje u pripadajućim regijama nadležnosti. Inače, tijekom završnice kada se dodjeljuju najvažnije nagrade, a to su Kruna i Zlatna zvijezda, organizira se javno uz sudjelovanje medija - što je jedinstveno.

Autohtona istarska vina sve su više 'in' na čijem se čelu našla upravo Istarska malvazija kao ponos ovog područja, ali i važna pokretačka snaga te istovremeno poticaj za posjet ovom malom jadranskom poluotoku u obliku grozda.

Uvršteni istarski vinari:
Arman Marijan, Vižinada
Benvenuti, Motovun
Bruno Trapan, Šišan
Capo, Brtonigla (dvije krune)
Degrassi, Savudrija
Dobravac, Rovinj
Ravalico, Brtonigla
Fakin, Motovun
Geržinić, Vižinada
Giulio Ferenac, Vižinada
In Sylvis, Sveti Petar u Šumi
Ipša, Oprtalj
Kozlović, Momjan
Mario Peršurić, Višnjan
Meneghetti, Bale (kruna)
Pilato, Vižinada
Terzolo, Poreč
Vina Cattunar, Brtonigla
Vina Cossetto, Višnjan (kruna)
Tomaz, Motovun
Zigante Giancarlo, Grožnjan (kruna)

 


Eco Domus među TOP 100 održivih priča

Važna obavijest: Promet u Istri 08/10/22

Listopad je Mjesec hrvatskog turizma

Čestitamo Svjetski dan turizma

Johann Lafer u kolovozu boravio u Istri

Avionom iz Züricha do Pule u zimskom periodu

Forbes o Istri: Prekrasna i ukusna

Istra nominirana za Wanderlust Travel Awards

Legends Team Cup: The Gladiator Edition

Prikaži