Top news

Flos Olei 2025: Istra već 16 godina među svjetskom elitom maslinarstva

Među apsolutnim pobjednicima na listi Hall of Fame, po drugi puta i jedina iz Hrvatske, je uljara Mate Aleksandre Vekić iz Savudrije koja je osvojila najviših 100 bodova!

Istri su dodijeljena i čak dva priznanja The Best, a zasluge za to imaju Chiavalon iz Vodnjana za osvojenu nagradu „Azienda Green“ (Green imanje) te Olea BB iz Labina za nagradu „Azienda del Cuore“ (Imanje sa srcem“).

 

U šesnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei, poznatom kao „Biblija za ekstra djevičanska ulja svijeta“, Istra je ponovo dostigla vrh i među najboljim je regijama na svijetu po broju uključenih maslinara. Tradicionalno, uvršten je pozamašan broj maslinovih ulja, točnije 73 proizvođača iz Istre, odnosno četiri više nego prošle godine, što je od posebne važnosti budući da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta: iz 57 maslinarskih nacija s pet kontinenta.

Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14,6 posto. Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj uljara postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Flos Olei, svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva, kojeg potpisuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom.

O Hrvatskoj autori vodiča ističu da ovdašnji trenutni pregled maslinarstva pokazuje veliki inovativni poticaj sa stanovišta uzgoja i proizvodnje te odlučujući kvalitativni rast finalnog proizvoda. Istovremeno, maslinarstvo je ovdje u porastu, s obzirom na povoljnu klimu i izvrstan sastav tla, a tradicionalno je ono rasprostranjeno uz obalu. Trenutačni trend, posebice ulaskom u Europu, jest trend rasta. U posljednjem desetljeću prosječna proizvodnja EDMU ustalila se na oko 4 tisuće tona; u razdoblju 2023. - 2024. došlo je do smanjenja obujma proizvodnje s prethodnih 4.400 na 2.000 tona. Potrošnja EDMU-a u zemlji je 8 tisuća tona, a potrošnja po stanovniku prilično niska, 1,8 kg godišnje.

Ne čudi stoga što je 73 maslinara iz Istre proizvelo toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje uvrštenje u posljednje, šesnaesto izdanje vodiča Flos Olei.


Hall of Fame
U Flos Oleu posebno se ističe TOP klasa Hall of Fame koja uključuje popis tvrtki koje su dosegle takvu razinu izvrsnosti da zaslužuju priznanje za karijeru i to uz najvišu ocjenu 100/100. U izdanju za 2025. riječ je o ukupno devet imanja, među kojima se po drugi put u povijesti plasiralo i ulje Uljare Mate, vlasnice Aleksandre Vekić, iz Savudrije (te tri španjolska i pet talijanskih).


The Best
Još jedna TOP kategorija je The Best koja donosi popis imanja, ove godine njih 24, kojima se dodjeljuju nagrade za kvalitetu u različitim kategorijama. Dodjela nagrade ne ovisi toliko o organoleptičkim vrijednostima predstavljenih maslinovih ulja, koliko o kvalitativnoj postojanosti svakog proizvođača tijekom godina i o dodanoj vrijednosti koju donosi području na kojem se nalazi. Poznato je da, nakon nekoliko mjeseci trajanja, ekstra djevičanskom maslinovom ulju postupno počinju opadati organoleptička svojstva pa se kroz ovu publikaciju ne žele striktno vezati priznanja uz podvige pojedinog ulja, već proizvođačima dodijeliti razne titule kao što su npr. „Imanje godine“, „Imanje u nastajanju“, „Green imanje“, „Organska proizvodnja“, „Ekološka održivost“, „Uvoznik godine“, „Biološka proizvodnja“ i sl.

Ove godine Istri dodijeljena čak dva priznanja The Best, a zasluge za to imaju:

  • Chiavalon iz Vodnjana s osvojenom nagradom „Azienda Green“ (Green imanje) i
  • Olea BB iz Labina s osvojenom nagradom „Azienda del Cuore“ („Imanje sa srcem“)  

„Doista je izniman osjećaj već šesnaesti put biti na vrhu svijeta. Za Istru to predstavlja kontinuitet razvoja koji je u stalnom usponu – i to na najvišoj međunarodnoj, natjecateljskoj razini. Od prvog uvrštavanja u ovo prestižno izdanje 2010. godine, Istra je odmah zauzela važno mjesto te se pozicionirala među najbolje maslinarske regije svijeta. O tome najbolje svjedoče ovogodišnji rezultati: čak 73 istarska maslinara uvrštena su među 500 najboljih na svijetu. Važno je istaknuti da na ocjenjivanje pristiže do tisuću uzoraka iz cijelog svijeta, koje potom ocjenjuje profesionalni panel iskusnih i provjerenih kušača – u potpunosti na temelju organoleptičkih svojstava. Činjenica da se čak 73 istarska ulja nalaze među najboljima na svijetu doista je impresivna. Iako smo toga svjesni već niz godina, važno je iznova istaknuti: ni u jednoj drugoj gospodarskoj grani, sportu, disciplini ili bilo kojem obliku međunarodnog nadmetanja Hrvatska ne bilježi takav uspjeh kao što ga ostvaruje istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na to smo, s pravom, iznimno ponosni. Ipak, pred nama je još puno posla – ponajprije unutar vlastite zemlje. Potreban nam je interni marketing, ali i sazrijevanje svijesti o vlastitoj vrijednosti. Tek kad sami postanemo svjesni tog uspjeha, možemo ga s ponosom isticati kao sastavni dio hrvatske gastronomije – i to na način koji on doista zaslužuje. Među ostalim, uljara Mate Aleksandre Vekić je drugu godinu zaredom osvojila najvišu ocjenu 100, a imamo i dvije nagrade u kategoriji The Best, dodijeljene Chiavalonu  iz Vodnjana te Olei BB iz Labina, što još jednom dokazuje kako Istra ima proizvod svjetske klase.“, istaknuo je u pozdravnom govoru Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

„Naša mala boutique regija Istra ponovno je svjetski šampion u proizvodnji djevičanskih maslinovih ulja, stoga moje iskrene čestitke idu svim vrijednim istarskim maslinarima. Doći na vrh je izuzetno teško, ali ostati na vrhu čak 16 puta je ogroman uspjeh i rezultat iznimne kvalitete, mukotrpnog rada, truda i ljubavi. Imamo najbolja maslinova ulja i vina na svijetu, a naša enogastronomija  je drugi motiv dolaska brojnih gostiju u naše krajeve. U svemu što radimo vodili smo se željom da budemo najbolji i da konkuriramo vrhunskom kvalitetom, jer smo premali da bismo bili prosječni. U ovome mandatu značajno smo povećali proračunska izdvajanja za sektor poljoprivrede i za županijski Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, a kao novinu uveli smo i direktne „de minimis“ potpore malim poljoprivrednicima. Nakon što smo izgradili Sustav javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, predstoji nam izgradnja novog SJN Petrovia“, naglasio je župan Boris Miletić.


FLOS OLEI 2025.
Uz podatke o proizvodnji u vodiču je svaka država predstavljena odgovarajućim uvodom te povijesnim i kulturnim pregledom. Glede imanja čija su ulja nagrađena, njih 500, opisan je njihov najbolji proizvod koji je ocijenilo službeno povjerenstvo stručnih kušača. Pored navedenih imanja, dodatna 229 ekstra djevičanska maslinova ulja koja pripadaju navedenim imanjima, iako nisu odabrana, naznačena su, tako da recenzije zaokružuju ukupno 729 uzoraka. Poznato je da je Mediteran srce maslinarske proizvodnje, no uz države s tog područja, kvaliteta seže do udaljenijih mjesta koja iz godine u godinu postaju prepoznatljivija na međunarodnom tržištu, a to su Argentina, Brazil, Čile, Urugvaj, Južna Afrika, Australija i Novi Zeland. Istovremeno postoje mediteranske zemlje koje bilježe snažan rast maslinarstva visoke kategorije kao što su Hrvatska, Francuska, Slovenija i Maroko. Govoreći o budućnosti, Oreggia izražava nadu u ponovno pokretanje sektora kroz veću kontrolu nad područjima i obujmom proizvodnje, snažnije propise protiv prijevara te unaprjeđenje neučinkovitog sustava klasifikacije maslinovog ulja u svijetu. 


KLASIFIKACIJA ISTRE U VODIČU FLOS OLEI PO GODINAMA
Najbolja regija ekstra djevičanskog maslinovog ulja na svijetu:
2024., 2022., 2021., 2020., 2019. 2018., 2017., 2016. (8 puta)

Druga najbolja regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje svijeta:
2025., 2023., 2015., 2014., 2013., 2012., 2011., 2010. (8 puta)

»» Opširnije o vodiču Flos Olei:
www.flosolei.com


Zanimljive reportaže o Istri objavljene u talijanskim lifestyle medijima

Letovi iz Manchestera, Birminghama, Londona i East Midlandsa za Pulu

Ususret atraktivnom vinskom eventu: Vinistra započinje 9. svibnja

Grand Park Hotel Rovinj uvršten u American Express Fine Hotels + Resorts

Kultna biciklistička priča prvi puta u Hrvatskoj: NOVA Eroica Istria

Istarski turizam zasjao na dodjeli nagrada Simply the Best 2025

U Istri održana dodjela nagrada Zlatna penkala inozemnim novinarima

Vinistrin 13. En Primeur: Mlade malvazije predstavljaju se u Zagrebu

Istražite pješačke staze u Istri: započnite svoju avanturu već danas

Prikaži