Top news

Objavljeno novo izdanje vodiča Istra Gourmet 2023-2024

Turistička zajednica Istarske županije objavila je novo tiskano izdanje vodiča Istra Gourmet, jedan od najtraženijih i najpopularnijih turističkih promotivnih materijala Istre. Uz svečanu promociju održanu u Rovinju 11. prosinca, progodno su podijeljena i priznanja ovogodišnjim laureatima - najboljim restoranima i konobama.

U svojem 24. izdanju ova brošura sadrži približno 400 korisnih, primamljivih adresa, na kojima je moguće otkriti sve najbolje od Istre, dogovoriti degustacije istarskih proizvoda provjerene kvalitete ili uživati u kreativnim specijalitetima u ponudi uvrštenih restorana i konoba. Vodič kroz gourmet ponudu Poluotoka donosi detaljne informacije o bogatstvu eno-gastronomske ponude, objedinjene kroz koncepciju jedinstvenog izdanja.

Istra Gourmet 2023/2024 donosi novosti u predstavljanju sadržaja. Pored pregleda najvažnijih istarskih gastronomskih proizvoda, sadrži iscrpnu i preciznu ljestvicu restorana i konoba.

 

Najbolji restorani i konobe

Pregled restorana i konoba podijeljen je na šest klastera (Sjeverna Istra, Poreč, Rovinj, Južna Istra, Labin/Rabac i Središnja Istra), a objekti poredani abecednim redom, no na samom početku poglavlja prikazana su tri najbolja restorana. Po prvi puta dodijeljena je ocjena 5* izvrsnim restoranima: titulu su zaslužili rovinjski Agli Amici Rovinj i Monte, ovjenčani i Michelinovom zvjezdicom, te Cap Aureo, nositelj Michelinove preporuke.

Nakon „Izvrsnih“, predstavlja se kategorija „Odličnih“ restorana, koji su zaslužili ocjenu 4*, u koje se ubraja 10 restorana; Badi iz Umaga, Damir&Ornella i Marina iz Novigrada, Luciano iz Hotela San Canzian u Krasici, Meneghetti iz Bala, Miramar by Fratelli Cerea i Spinnaker iz Poreča, San Rocco iz Brtonigle, Tekka by Lone iz Rovinja i Zigante iz Livada te dvije konobe: Alla Beccaccia iz Valbandona i Primizia Food & Wine iz Brtonigle. Svi su navedeni ugostiteljski objekti ove godine zaslužili priznanje.

„Ocjenjivali su se svi ugostiteljski objekti koji su zadovoljili kriterije postavljene da bi mogli biti uvršteni u Istra Gourmet, a činjenica je da smo posebno vrednovali restorane koji rade barem osam mjeseci u godini, koji nude i promoviraju autohtone istarske proizvode kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje, istarski tartuf ili mediteransko bilje Istre, te one koji svoju ponudu baziraju na sezonskim namirnicama ovoga kraja. Bilo bi nemoguće govoriti o Istra Gourmet vodiču, a ne spomenuti našeg velikog prijatelja i dugogodišnjeg suradnika Franka Lukeža koji je 1996. pokrenuo gastronomski vodič, na kojem je surađivao kroz sva 23 prethodna izdanja. Neopisivo smo zahvalni što smo imali čast zajednički kreirati ovaj vodič posvećen našoj regiji.“ - izjavio je tom prilikom direktor TZ Istarske županije, Denis Ivošević.

Svoje čestitke ovogodišnjim laureatima uputio je i istarski župan, Boris Miletić, istaknuvši da je „enogastronomska ponuda drugi motiv dolaska gostiju u našu regiju. U tom kontekstu posebno me vesele ovogodišnje brojke koje govore u prilog tome da smo na dobro putu da postanemo destinacija cjelogodišnjeg turizma, a upravo vi koji ste zastupljeni u ovom izdanju, svojim radom, zalaganjem, velikom ljubavlju i odricanjem najviše doprinosite tome da je Istra zanimljiva značajnom broju gostiju i izvan špice turističke sezone“.

U vodiču Istra Gourmet 2023/2024 predstavljena su ukupno 102 ugostiteljska objekta kategorizirana sljedećim ocjenama kvalitete:
***** Izvrsni
**** Odlični
*** Vrlo dobri
** Dobri

 

Vinske ceste Istre

Pored restoranske ponude, u vodiču se nalazi i selekcija istarskih vinarija. Posljednjih nekoliko godina desile su se velike pozitivne promjene i velik broj novosti u segmentu vinskog turizma Istre gdje su se značajno podigli uvjeti boravka gostiju u vinarijama kroz customer journey experience, a potvrda tome su mnogobrojna iznimna priznanja na međunarodnim vinskim izložbama diljem svijeta, kao i velik broj realiziranih ili on-going investicija.

Na popisu najboljih, s oznakom „Premium kvalitete“ nalazi se devet vinarija: Clai iz Krasice, Coronica Moreno iz Umaga, Degrassi iz Umaga, Kabola i Kozlović iz Momjana, Matošević iz Sv. Lovreča, Meneghetti iz Bala, Roxanich i Tomaz iz Motovuna.

Posebna se pažnja posvećuje ekološkoj proizvodnji, na način da su takvi proizvođači istaknuti eko-markicom.

Od ove godine vinarima se također dodjeljuju zvjezdice, odnosno sljedeće ocjene:
**** Premium kvaliteta
*** Izuzetna kvaliteta
** Odlična kvaliteta
* Vrlo dobra kvaliteta

 

Ceste maslinovog ulja

Prethodnih su godina maslinari bili ocijenjeni s 3 bočice (izvrstan), 2 bočice (vrlo dobar) i 1 bočicom (dobar), dok se od ove godine, kao kod vinara, ocjenjuju zvjezdicama. I u ovom segmentu možemo reći da su se dogodile velike pozitivne promjene i brojne novosti jer su se značajno podigli uvjeti boravka gostiju kod proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja kroz customer journey experience, a potvrda tome su mnogobrojna iznimna priznanja na međunarodnim natjecanjima diljem svijeta.

Na popisu „Izvrsnih“ maslinara s ocjenom 4* ove godine se našlo 4 maslinara, a to su Chiavalon iz Vodnjana, Ipša iz Livada, Mate iz Savudrije i Olea BB iz Rapca.

Slijede maslinari s visokom ocjenom 3*, koji su kategorizirani kao „Odlični“ maslinari, među kojima je ukupno 28 maslinara. Od ove godine uljarima se dodjeljuju zvjezdice pa su ocjene raspoređene na sljedeći način:
**** Izvrsni
*** Odlični
** Vrlo dobri
* Dobri

Posebna se pažnja posvećuje ekološkoj proizvodnji, na način da su takvi proizvođači istaknuti eko-markicom.

 

Lov na tartufe i proizvodi na bazi tartufa
Bogati prilog posvećen istarskim tartufima koji se godinama pojavljuje u vodiču Istra Gourmet dodatno je oplemenjen detaljnim popisom tartufara. Ove godine ih je ukupno osam, koji u svojoj ponudi imaju danas vrlo traženu uslugu truffle huntinga, odnosno lova na tartufe, a istovremeno proizvode specijalitete na bazi tartufa. Na taj način svi koji su zainteresirani za takvu vrstu usluge imat će dostupnu informaciju te će puno lakše doći do traženih adresa, a samim time dodatno će se promovirati taj cijenjeni proizvod Istre.

Novost: Craft pivo iz Istre

U novom izdanju vodiča nalazi se i dodatno poglavlje posvećeno craft pivovarama iz  Istre. Istarska pivska scena pojavila se gotovo sramežljivo, no o njezinom uspješnom razvitku svjedoči sve veći broj uspješnih malih i nezavisnih pivovara koje će zasigurno iznenaditi i oduševiti svojim proizvodima. Zanimljivo su osmišljene i rado posjećene i  njima posvećene nove manifestacije kojih je svake godine sve veći broj pa im je valjalo posvetiti poseban prilog.

Novost: Gourmet točke Istre

U novom izdanju nadodano je još jedno novo poglavlje koje smo posvetili „Gourmet točkama“. Naime, Istra obiluje specifičnim okusima koje je moguće kušati u brojnim oblicima i proizvodima. Neki od njih mogu se pronaći u jedinstvenim gastronomskim odredištima koja se nalaze diljem Poluotoka. U ovim tematskim, prodajnim, edukativnim centrima, za sada ih ima sedam, može se otkriti sva osebujnost pojedinih tradicija istarske kuhinje.

Posvećeni posebnim proizvodima, pričama ili namirnicama, mjesta su to u kojima se može  na jednom mjestu naučiti nešto novo o popularnim tradicijskim proizvodima.

Ceste Istarskog pršuta

Budući da je pršut statusni simbol istarske kuhinje te se ubraja među najzdravije proizvode ove vrste na Mediteranu, i u ovom izdanju smo mu posvetili posebnu pažnju. Ceste Istarskog pršuta ažurirane su popisom svih pršutara koji proizvode „Istarski pršut - prosciutto istriano“, kako se službeno zove od 2015. godine kada je registriran na razini EU zaštićenom oznakom izvornosti, te imaju zaštićenu oznaku izvornosti (ili su u fazi dobivanja navedene oznake).

Osim detaljnog popisa adresa, izrađena je i karta Istre na kojoj su označene Ceste Istarskog pršuta, odnosno pozicije na kojima se nalaze traženi pršutari, koja će, vjerujemo, pomoći svima koji su u potrazi za pravim Istarskim pršutom.

Ceste istarskog sira

S obzirom da su u Istri sirari sve brojniji, ponovo smo im posvetili zasebno poglavlje u sklopu kojeg smo izradili i posebne Ceste istarskog sira s ciljem valorizacije istarskih mliječnih proizvoda, odnosno vrijednih sirara koji nude proizvode visoke kakvoće te su  dostupni posjetiteljima. Osim detaljnog popisa adresa, izrađena je karta Istre na kojoj su označene pozicije na kojima se nalaze traženi sirari, koja će, vjerujemo, pomoći svima koji su u potrazi za autohtonim mliječnim proizvodima.

Istarske medne točke

Ceste istarskog meda također su bitan segment ponude, stoga smo i ove godine odlučili objaviti detaljan popis adresa te i kartu na kojoj su označeni pčelari i medari koji proizvode svoj vlastiti med i pčelinje proizvode visoke kvalitete, a s druge strane raspolažu odgovarajućom degustacijskom salom te su otvoreni za primanje posjetitelja.  

Kao i svih prethodnih izdanja, vodič je oblikovan kao jedinstveno izdanje na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku, a može se preuzeti na našoj stranici:
Istra Gourmet 2023/2024 [pdf]


Nova marketinška kampanja TZ Istre i Mastercarda

Istrien Magazin: Turistički vodič za ljubitelje Istre

Forbes.com:10 Favourite Restaurants Of 2022

Avionom iz Züricha do Pule u zimskom periodu

Vinistra najavila En primeur u Zagrebu 12. veljače

Merian: Ukusni tartufi, najbolja vina i hoteli s karakterom

Valamar Riviera proslavila 70 godina uspješnog poslovanja

Pronađite inspiraciju za zimske vikende u Istri

Održana dodjela nagrada Zlatna koza - Capra d'oro 2023

Prikaži