ISTRA INFO COVID-19 X  

Top news

Kaštelir-Labinci i Motovun kandidati za Best Tourism Villages

Odabrani hrvatski predstavnici za pilot projekt UNWTO-a


Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je 26. svibnja 2021. godine, s ciljem unaprjeđivanja uloge ruralnog turizma, pokrenula pilot inicijativu Best Tourism Villages. Države članice UNWTO-a imale su priliku prijaviti do tri kandidata/sela (općine) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu, a kao predstavnici Republike Hrvatske izabrani su Veliko Trojstvo te čak dvije istarske destinacije - Motovun i Kaštelir-Labinci.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade. Mjestima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma te koja su predana održivosti u svim oblicima - ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijelit će se oznaka Najbolja turistička sela UNWTO-a.

Onima koji ne budu u potpunosti ispunili kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima. Na kraju, izradit će se i mreža Najbolja turistička sela UNWTO-a koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku najboljih, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Cilj inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji povećati doprinos sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja. Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Službena objava najboljih uslijedit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a, koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu.

[14/10/2021]


Novi ATP spektakl u Areni: Legends Team Cup

Senzacionalni Alcaraz brani naslov na umaškom ATP-u

Plaže iskonskih užitaka

Upozorenje na toplinske valove

Preporuke za zaštitu od vrućina

Camperlife: Nel blu dipinto di blu

Javni poziv: Potpore manifestacijama u 2022. godini

Concours Mondial de Bruxelles u Istri 2023.

Uspješnica 2. Istra Weddings Meet Upa

Prikaži