Top news

Pohvale mladim vinarima u novom izdanju Alpe Adria Magazina

Alpe Adria Magazin najveći je turistički i gourmet časopis u Austriji koji donosi reportaže iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije. Dostupan je u Austriji, Njemačkoj, Južnom Tirolu i primorskim naseljima na gornjem Jadranu, a izlazi u svibnju, rujnu i studenom.   Istra je u jesenskom broju predstavljena kroz dvije velike reportaže na čak 12 stranica. Jedan od priloga potpisuje Karin Hauenstein, inače urednica popularnog godišnjeg izdanja Istrien Magazin kojeg produciraju ART-Redaktionsteam i TZ Istarske županije.  

Hauenstein je u reportaži na četiri stranice predstavila mlade nade istarskog vinarstva pod naslovom Junge Römer – Mladi Rimljani. Zanimljiv naslov teksta odmah i objašnjava u svom uvodniku: „Ono što je započelo u antičko doba s Rimljanima, istarski vinogradari nastavljaju na brojne načine, kao nikada prije, a fasciniraju baš poput Falcovog svjetskog hita „Junge Römer". Pridružujemo se najvećoj austrijskoj pop zvijezdi i skidamo kapu pred ovom mladom generacijom.“  

U tekstu ističe kako su istarski pioniri vinarstva sredinom 1990-ih pokrenuli renesansu, nakon koje je i cijela Hrvatska doživjela svoje „vinsko proljeće“ i dospjela u fokus međunarodnih znalaca, uključujući vrhunske ocjene na najpoznatijim svjetskim vinskim degustacijama.  

Navodi da su izuzetno vrijedne za visoko pozicioniranje Istre tri lokalne sorte grožđa koje uspješno prkose mainstreamu: Istarska malvazija (bijela), Teran (crvena) i Momjanski muškat (bijeli) koje vinogradarima otvorenog uma otvaraju naizgled neograničene mogućnosti, na što Hauenstein zaključuje da teoretski ne bi bilo ni potrebe za drugim sortama na poluotoku te u nastavku reportaže pojedinačno predstavlja mlade istarske nade: Damira Mihelića (Ghira), Larija Juričića, Marka Fakina, Ivana Ipšu te Luciana Visintina (Veralda).  

Iznimno popularan Alpe Adria Magazin tiska se u nakladi od 70.000 primjeraka, a može se naručiti i putem web stranice: alpe-adria-magazin.at

 


Njemački chef Jan Hartwig, nositelj tri MICHELINOVE zvjezdice, boravi u Istri

ATP Plava Laguna Croatia Open u Umagu od 19. do 27. srpnja

Decanter 2024 Winners Showcase by Vinistra

Upozorenje na toplinske valove

Istra ponovno proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom

Petu godinu zaredom Istra je najbolja ekstra djevičanska maslinarska regija svijeta

Otkrijte Istru biciklom i vlakom kroz ICARUS

Wine day ponovno otvara vrata vinskih podruma

Istra sedmi put najbolja svjetska regija djevičanskog ulja

Prikaži